Navijači se nakon poraza momčadi - debljaju!

2014
23 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Navijači se nakon poraza momčadi – debljaju!

Navijači momčadi koja izgubi utakmicu posežu za nezdravom, masnijom hranom dok navijači pobjedničkog tima 'slave' tako što jedu zdraviju hranu.

Pokazalo je to istraživanje prehrambenih navika navijača američkog nogometa. Neovisno o kojem se sportu radi, čini se da je ovo zajedničko ponašanje svih navijača te poraz ili pobjeda ne utječu samo na moral, nego i na tjelesnu težinu i zdravlje navijača.

– Konzumacija jela sa zasićenim masnoćama porasla je za 16 posto nakon poraza, dok je nakon pobjedničke utakmice pala za devet posto, kaže Pierre Chandon, profesor marketinga na poslovnoj školi INSEAD u Parizu. Istraživanje koje su proveli nadovezalo se na postojeća saznanja o psihologiji jedenja; kad se ljudi osjećaju loše i depresivno, najčešće posegnu za vrećicom čipsa ili za čokoladom. Visokokalorična, junk hrana pruža mozgu osjećaj užitka. Depresija uzrokovana sportskim porazom jednaka je drugim vrstama depresije pa stoga i ljudski obrambeni mehanizam jednako reagira.

Chandon i njegov suradnik Yann Cornil kažu kako se ne radi samo o zasićenim mastima, nego da općenita konzumacija raste za 10 posto nakon poraza, odnosno smanjuje se za pet posto nakon pobjede.

– Veza između prehrambenih navika i sportskih rezultata bila je najjača u manjim mjestima gdje se navijanje za neku momčad smatra doslovno religijom, kaže Chandon i dodaje kako ‘nitko ne jede brokulu nakon što njegova momčad izgubi utakmicu’.

U slučaju gubitka narušava se ego navijača koji gubitak svoje momčadi poistovjećuje s vlastitim gubitkom pa mu je potrebna trenutačna ‘gratifikacija’ u obliku masne i kalorične hrane poput pizze, čipsa i pomfrita.

Pobjeda pak ima pozitivan učinak na navijače koji potom imaju tendenciju razmišljati dugoročno. Primjerice, vesele se sljedećoj utakmici, a zbog pobjedničkog osjećaja i visokog samopouzdanja mogu ustrajati u nekim karakternim odlukama pa će, primjerice, odabrati salatu umjesto krumpirića.

Vezani članci