Nervozni ste? Možda vam nedostaje crveno meso!

2013
24 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Nervozni ste? Možda vam nedostaje crveno meso!

Nedostatak vitamina u našem tijelu izaziva različite probleme, a mi ih često ne znamo pravilno i na vrijeme percipirati.

Unos vitamina i minerala potreban je za normalno funkcioniranje organizma. U nedostatku istih, tijelo počinje reagirati zdravstvenim tegobama.

I dok voćem i povrćem unosimo dio potrebnih vitamina, vjerojatno zanemarujemo ulogu mesa u opskrbi tijela potrebnim nutrijentima.

Ako ste nervozni, umorni i slabe koncetracije, a ne znate što bi tome bio uzrok, možda patite od nedostatka željeza. Ništa čudno, posebno kod žena među kojima čak 30 posto djevojčica pati od nedostatka željeza i više od 15% odraslih žena. Ženama, osim toga, treba gotovo duplo veća doza željeza nego muškarcima, zbog redovnih mjesečnica.

Imate li osim gore navedenih tegoba blijedu kožu, trebali biste se posavjetovati s vašim liječnikom. Željezo je glavni element crvenih krvnih stanica koje se brinu da kisik stigne u cijelo tijelo, a umor i nervoza mogu značiti da stvarno patite od smanjene količine kisika koji opskrbljuje mozak.

Uz orašaste plodove i zeleno povrće, konzumirajte crveno meso, jer upravo se željezo životinjskog podrijetla (govedina, jaja, srdele) najbolje apsorbira.

Govedina je, pored željeza, dobar izvora cinka, elementa odgovornog da okusimo slanost. Bolujete li često od upala, prehlada ili gripe, možda imate smanjen cink koji je važan za imunološki sustav i oporavak stanica. Osim govedine, i janjetina je odličan izvor cinka, a poželjno ju je konzumirati dvaput tjedno.

Mirta Starčević

Vezani članci