Ekstremno roštiljanje: Odrezak pečen na lavi!

2014
Volim meso Volim meso

4 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Ekstremno roštiljanje: Odrezak pečen na lavi!

Poznati kuhar Sam Bompas i znanstvenici sa Sveučilišta Syracuse udružili su snage i ispekli dva komada odreska na 1400°C vrućoj lavi! Rezultat? Navodno najfiniji odrezak ikad!

Nije tipfeler, nismo htjeli napisati ‘na tavi’. Dobro ste pročitali – odrezak pečen na lavi! Poznati kuhar Sam Bompas oduvijek je htio ispeći komad mesa na lavi, rastaljenoj masi stijene, nusproduktu erupcije vulkana. Obzirom da je lavi teško prići zbog ogromnih temperatura koje postiže dok klizi niz vulkan, teško da bi se itko odvažio na roštiljanje u podnožju vulkana. Želja Sama Bompasa ostala bi neostvarena da nije nabasao na profesora Roberta Wysockija sa Sveučilišta Syracusa (New York, SAD). Profesor Wysocki već pet godina razvija posebnu peć u kojoj topi stijene i proizvodi umjetnu lavu. U znanstvene svrhe, naravno.

Bompasova ideja mu se odmah svidjela, pišu strani mediji. U peć su stavili oko 350 kilograma kamenja i ‘kuhali’ ga 60 sati. Time su dobili dovoljnu količinu lave za ispeći odreske (lava je tekla oko 8 minuta). Sve što je Bompasu preostalo je obući posebno zaštitno odijelo, obzirom da je temperatura dosegla vrtoglavih 1400°C. Postavili su rešetku roštilja i krenuli s pečenjem odrezaka i kukuruza.

lava-rostilj-01

Rezultat? Bompas je izjavio kako je ovo ‘najbolji odrezak koji je pojeo u životu‘. U čemu je tajna? Kaže kako klasični roštilji na ugljen proizvode puno dima, dok lava proizvodu ‘esenciju vrućine bez dima’. Odreske su prvo nakratko bacili na lavu kako bi ‘zatvorili’ meso, odnosno postigli Maillardovu reakciju te ih potom vratili na još par ‘okretaja’.

Znanstvenici sa sveučilišta i kuhar koji će ući u povijest kao prvi čovjek koji je ispekao odrezak na lavi izrazili su ambiciju da naprave korak dalje – veliki događaj za 500 ljudi na kojemu će se nuditi odrezak pečen na lavi! U procesu su optimizacije proizvodnje lave, a sada imaju i opipljiv dokaz da je ovakav ‘esktremni roštilj’ moguć.

Za kraj ostaje pitanje: Biste li probali odrezak pečen na lavi? Mi svakako!

Foto: Bompass&Parr


Znate li kako postati majstor roštilja? Prijavite se na naš newsletter i besplatno preuzmite Volim meso knjižicu. Naučite sve tajne dobrog roštilja!

KLIKNI I PREUZMI ROŠTILJ KNJIŽICU


Vezani članci