Odrezak u umaku od zelenog papra

2014

Sastojci

  • 2 juneća odreska težine oko 250 g
  • 1 sitno sjeckani luk šalot
  • 80 ml konjaka
  • 2 žlice zelenog papra iz salamure
  • 240 ml goveđeg temeljca
  • 240 ml vrhnja za kuhanje
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • svježe mljeveni papar
  • svježi vlasac
2 Listopad 2014, Komentari: Comments Off on Odrezak u umaku od zelenog papra

Odrezak je vrhunski komad mesa koji se od davnina najčešće poslužuje s bogatim i kremastim umakom od zelenog papra. Sama priprema je brza i jednostavna, a preporučamo odrezak marinirati dan prije.

Umak od zelenog papra poznati je kremasti umak koji se najčešće poslužuje uz odreske, janjeće kotlete, piletinu pa čak i ribu, poput tune ili lososa. Osnovni sastojci poznatog umaka su papar i vrhnje za kuhanje, a ostali sastojci variraju od maslaca, vina, konjaka, češnjaka i raznih začina poput vlasca ili lovora.

Koristi se zeleni papar u salamuri, a možete ga pronaći u bolje opskrbljenim dućanima. Suhi papar ne daje isti okus i teksturu.

Karakterističan okus umaku daje sok pečenih odrezaka te koncentrirani mesni temeljac i alkohol, u ovom slučaju brandy.

odrezak-zeleni-papar-detaljPriprema:

Pripremite sve sastojke. Šalot sitno nasjeckajte, zeleni papar isperite pod vodom i lagano zdrobite u ruci. Temeljac zakuhajte i reducirajte na 3 žlice.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Odreske začinite solju i svježe mljevenim paprom po ukusu. Po želji ih možete prethodno marinirati. Dodajte maslinovo ulje na tavu, pojačajte vatru i kad je zagrijano, stavite peći odreske. Ako želite medium rare odreske, pecite ih oko 3 minute sa svake strane. Izvadite ih na tanjur, pokrijte i ostavite na toplom.

Smanjite vatru pa u istu tavu dodajte žlicu maslinovog ulja i sitno sjeckani luk. Kuhajte dok luk ne omekša, oko minutu, pa vrlo pažljivo dodajte konjak. Flambirajte ga i pustite da gori dok ne ispari. Drvenom kuhačom sastružite ostatke pečenja sa tave pa dodajte zeleni papar i temeljac i zakuhajte. Umiješajte vrhnje za kuhanje pa provjerite okus i po potrebi dodatno začinite i dodajte sjeckani svježi vlasac.

Odreske poslužite uz pržene krumpiriće i/ili kuhano povrće i prelijte ih umakom od zelenog papra.

Vezani članci