Oktoberfest na tanjuru: Pečena svinjska koljenica

2013

Sastojci

22 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Oktoberfest na tanjuru: Pečena svinjska koljenica

Svinjska koljenica ili 'schweinshaxe' je kulinarski ponos Oktoberfesta i tradicionalni bavarski specijalitet kojeg rado pripremaju diljem svijeta. Vjerujte nam, priprema ovog jela je daleko jednostavnija od izgovaranja njegovog naziva na njemačkom.

Svinjska koljenica ili buncek je dio između buta i nogice svinje. Meso bunceka je okruženo jednim slojem masnoće stoga je vrlo nježno i aromatično no zbog puno žilica zahtijeva dugotrajno pečenje kako bi bilo mekano.

Operite koljenicu i stavite je u veći lonac zajedno sa začinima (sol, papar u zrnu, lovorov list, malo kima) i češnjakom. Prelijte je hladnom vodom tako da voda prekrije meso. Kad voda zakuha, uklonite pjenu koja se stvorila na površini te kuhajte poklopljeno još pola sata. Nakon kuhanja ovu vodu možete iskoristiti kao temeljac kod pripreme drugih jela.

Koljenicu izvadite iz vode i ostavite da se ocijedi i ohladi na sobnu temperaturu.

Na površini mesa napravite kose rezove pa ga stavite u duboki protvan za pečenje ili zemljanu posudu. Prelijte ga prethodno otopljenom svinjskom masti, dodajte malo vode od kuhanja i pecite oko 2 sata na 180 stupnjeva. Koljenicu povremeno podlijevajte sokom od pečenja.

Pojačajte temperaturu na 220 stupnjeva kako bi se kožica koljenice zapekla i bila hrskava. Okrećite je tijekom pečenja kako bi se ispekla ravnomjerno sa svih strana.

Koljenicu poslužite uz zapečeni kiseli kupus, krumpir ili jednostavno uz krišku kruha i kriglu piva, u Oktoberfest stilu!

Vezani članci