×
×
Kako odabrati pravu tehniku kuhanja
Mesne lekcije

Kako odabrati pravu tehniku kuhanja

Kada se govori o umjetnosti hrane, odabir prave tehnike kuhanja za namirnicu koju želimo pripremiti među najvažnijim je odlukama.

Veliki komadi mesa kao što su na primjer janjeća koljenica ili goveđa prsa, zahtjevaju lagano i dugotrajno kuhanje na niskim temperaturama, uz puno vlažnosti. Ovako pripremljeni, ovi komadi mesa mogu biti nevjerojatno meki i ukusni.

S druge strane, ako iste pozicije mesa, čak i manjeg volumena pripremamo koristeći suhe tehnike kuhanja (koje podrazumijevaju visoke temperature i kratko vrijeme pripreme), najčešće ćemo završiti sa žilavim i poprilično nejestivim obrokom.

No ako na primjer biftek odlučite termički obraditi koristeći se vlažnim tehnikama kuhanja, recimo pirjanjem, u pravilu možete očekivati jednako žilave i suhe komade mesa.

Kada govorimo o umjetnosti pripreme hrane, prije svega trebamo poznavati osnovne tehnike kuhanja koje dijelimo na:

1. Suhe tehnike kuhanja ili kuhanje pomoću suhog izvora topline (dry heat cooking)

  • pečenje
  • roštiljanje i grillanje
  • prženje i sotiranje
  • duboko prženje
  • prženje na laganoj vatri
  • zagrijavanje/topljenje na pari
  • flambiranje

2. Vlažne tehnike kuhanja ili kuhanje pomoću vlažnog izvora topline (moist heat cooking):

  • blanširanje
  • kuhanje
  • kuhanje u ekspres loncu
  • kuhanje na lešo
  • poširanje
  • oparivanje
  • kuhanje na pari
  • pirjanje i dinstanje

3. Kuhanje pomoću kombinacije suhog i vlažnog izvora topline:

  • kuhanje u vakuumu

Detaljno objašnjenje svake tehnike pronađite klikom na linkove.