Otto&Frank: Pogodak među turističkim zamkama

2016
11 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Otto&Frank: Pogodak među turističkim zamkama

Bistro Otto&Frank otvoren je tek prije par mjeseci, no, već se pozicionira kao zgodno mjesto za brzi ručak ili ranu večeru. Zanimljivu dnevnu i stalnu ponudu prati dobar izbor vina i piva.

Tkalčićeva se kroz godine profilirala kao “najturističkija” zagrebačka ulica. Nije to ništa neobično, svaki veći grad kojeg su turisti ikad poželjeli vidjeti ima takvu lokaciju. Uglavnom ih prate nizovi kafića i restorana, nepregledne terase koje ljeti primaju stotine ljudi, dućani sa suvenirima i poneka klasična turistička zamka. Nažalost, ni u našoj Tkalčićevoj nije sve sjajno, no, postoji nekoliko mjesta koja vrijedi posjetiti.

Laganini, bez gužve

Terasa bistroa Otto&Frank je manja (u usporedbi s nekim gigantskim susjedima), ima desetak stolova. Unutra, čini nam se, ima još i manje mjesta, ali na radni, i prilično vruć srpanjski utorak, gužve za stolovima nije bilo.

Otto&Frank-terasa

Krenuli smo s proučavanjem stalnog dijela ponude koja se vrti oko doručaka, domaćih narezaka (drniška panceta i pršut, kulenova seka, samoborska salama) koji su odličan odabir ako ste došli na čašu-dvije vina i nekoliko sendviča. Naše su namjere bile konkretnije, pa smo za uvod odabrali tek jednu porciju pileće jetrene paštete s brandyjem (29 kuna).

Pašteta je na stol stigla s nekoliko kriški tostiranog kruha i ispostavilo se da je dobar izbor za ljetno predjelo – nježnog je okusa, lagana i sasvim pristojna porcija za dvoje.

Otto&Frank-pasteta

Ušminkani gablec

A onda smo se koncentrirali na dnevnu ponudu koju bismo mogli definirati kao ušminkani gablec. U našem su fokusu bila mesna jela. Zapravo, jedno se jelo ponavlja na stalnom i dnevnom jelovniku – aromatična janjeća pljeskavica u lepinji s krumpirićima (63 kn).

Mljevena janjetina relativno je rijetka pojava u ponudama domaćih restorana (pa i u hrvatskim domovima), stoga smo je svakako željeli isprobati. U samu pljeskavicu dodani su začini poput kumina, gorušice i cimeta, a meso prate svježi krastavac, zelena salata i rajčica s umakom od jogurta i mente. Okus je bogat, pljeskavica sočna i lijepo roskasto pečena, a opći dojam je bliskoistočni štih. Ovo je jelo dobra preporuka i za one koji nisu strastveni ljubitelji janjetine jer je u mljevenoj formi “janjeći okus” puno blaži.

Na dnevnoj ponudi istaknuto je bilo još jedno mesno jelo – lungić s krumpirićima i sweet chili dipom (52 kn). Medaljoni lungića servirani su kao ražnjići, ali nabodeni na grančice ružmarina, čiji su okus blago poprimili. Slatko-ljuti umak možda je idejno više namijenjen pečenim krumpirima, no, mi smo i meso rado umakali u njega.

Od ostalih dnevnih jela, moglo se birati između hladne juhe od krastavaca, jogurta i limete (23 kn), quichea od kozjeg sira, špinata i mladog luka (32 kn) i tjestenine s mladim kozjim sirom, tikvicama i špinatom (49 kn). Iako ponuda nije široka, vjerujemo da može dati odgovor na razne želje.

Zagrebački doručak u modernoj verziji

Na doručak smo svakako bili zakasnili, ali drugom prilikom bismo voljeli isprobati Zagrebački doručak u modernoj verziji, kojeg čine sir, vrhnje i hren, zapečena šunka, špinat, pržena poširana jaja, rotkvice i mladi luk.

Otto&Frank-terasa2

Budući da je jedan od suvlasnika sommelier, i vinska lista je zanimljiva, a na njoj većinski prevladavaju hrvatska i slovenska vina (dobar dio toči se na čaše). I ponuda piva je sasvim zadovoljavajuća, uz Pilsner Urquel i Kozel, možete piti i domaće craftere Zmajsko i 5 Element.

Otto&Frank su otvoreni tek od ovog proljeća, ali pomalo se pozicioniraju na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Zgodne zalogaje prati opuštena atmosfera i mjesto se čini idealnim za brzi dnevni ručak ili ranu večeru prije izlaska.

Naziv: Otto&Frank
Vrsta: Bistro
Adresa: Tkalčićeva 20, Zagreb
Telefon: 01 4824 288
Radno vrijeme: pon – čet od 8 do 24 sata, petak i subota od 8 do 1 sat, nedjeljom od 9 do 22 sata
Ponuda: doručak, sendviči, hladni naresci, dnevna jela (juhe, tjestenine, mesna jela)

Vezani članci