×
×
Pastirska pita: Omiljeno britansko jelo
Iz pećnice

Pastirska pita: Omiljeno britansko jelo

Pastirska pita je tradicionalni britanski mesni složenac koji se u originalu priprema od mljevene janjetine. U nedostatku istog, poslužite se junetinom ili miješanim mljevenim mesom.

Tko je ikad pogledao barem jednu seriju ili film s engleskog govornog područja, morao se susresti s famoznom pastirskom pitom ili shepherd’s pie. Često spominjana i uvijek negdje topla pećnici ili na podgrijavanju u mikrovalnoj, stječe se dojam, da im je to najčešći obiteljski obrok.

A kako to obično biva s vrlo rasprostranjenim jelima i ovdje postoji nesporazum oko porijekla, kao i inzistiranja na tome da je prava pastirska (shepherd’s) pita isključivo ona koja se radi od mljevene janjetine, jer da pastiri prije svega čuvaju ovce, a ona koja sadrži junetinu, bila bi cottage (koliba) pie.

Kako bilo da bilo, kad sam ja prvi put saznala što pastirska pita doista jest, nisam bila, priznajem, pretjerano dojmljena. Međutim, kad sam je konačno napravila, zaključila sam da je riječ o solidnom jelu, praktičnom obiteljskom složencu.

Nažalost, mljevena janjetina nije mi bila dostupna, što bi vjerujem pitu učinilo za koju stepenicu aromatičnijom, pa time i boljom, ali isto tako sam uvjerena da nam pastiri neće zamjeriti, ako mi našu napravimo od junećeg ili čak miješanog mljevenog mesa.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

    ZA PIRE:

Priprema:

  1. Na masnoći zažutite luk, pa dodajte na kockice narezano korjenasto povrće. Kratko pržite, pa dodajte meso i pržite da sva tekućina ispari. Posolite i popaprite, dodajte sitno nasjeckan ili protisnut češnjak, začinsko bilje, žlicu koncentrata rajčice i usitnjene pelate. Podlijte temeljcem, pa kuhajte da se zgusne. Zadnje dvije-tri minute dodajte i grašak.
  2. Krumpir skuhajte kao za pire, ocijedite i vratite u posudu, pa ponovo kratko na vatru, protresajući ga, da sva preostala tekućina ispari. Napravite gusti pire s maslacem i jednim dijelom vrhnja za šlag. Pire ne smije biti tekuć, jer će kasnije, pri pečenju u pećnici, djelomično povući i tekućinu iz mesa. Jaje lagano izlupajte, pa polovicu umiješajte u malo ohlađen pire, a drugu polovicu s preostalim vrhnjem za šlag.
  3. U posudu za pečenje (metalnu, vatrostalnu ili keramičku), na dno rasporedite meso, pa sve pokrijte pire krumpirom. Pazite da odaberete dovoljno veliku posudu i ostavite mjesta za pire, da vam sadržaj pri pečenju ne bi iscurio. Prelijte mješavinom jaja i vrhnja za šlag i pecite u pećnici prethodno ugrijanoj na 180 ° C 15-ak minuta.
Mesnica