Pečeni patlidžani punjeni kobasicama

2015

Sastojci

  • 4 patlidžana
  • 4 bavarske ili kranjske kobasice
  • 100 ml umaka od rajčice
  • sol
  • papar
  • ½ žličice mljevene crvene paprike
  • 1 manja glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • tvrdi sir po izboru
14 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Pečeni patlidžani punjeni kobasicama

Ljetno povrće poput patlidžana i tikvica uz malo truda možete pretvoriti u maštovit ručak. Patlidžani vam se možda čine kao dosadna namirnica, ali zaista su zahvalni za pripremu.

Možete ih pripremiti grilane na roštilju, narezane na tanke ploške, možete ih puniti mljevenim mesom pa pripremiti poput gulaša, od njih čak možete raditi salatu i kiseliti ih. Ja sam se odlučila za pečenu verziju.

Potrebno ih je oprati i uzdužno prerezati na pola, tako da dobijete po dvije “lađice” od jednog patlidžana. Vrhove im odrežite, a donji dio također možete lagano odrezati, kako bi bolje stajali u tanjuru. Meso patlidžana koje ste izdubili možete pirjati zajedno sa smjesom kojom ćete ih napuniti. Savjetujem da ih prije punjenja posolite i pokapate maslinovim uljem.

Za punjenje sam se odlučila koristiti kobasicu narezanu na kriškice, koju je potrebno prodinstati s umakom od rajčica, lukom i povrćem te začinima po izboru. Osim toga, nadjev možete obogatiti kuhanom rižom, kvinojom ili bulgurom. Ovakve se žitarice dobro slažu uz meso.

punjeni-patlidzani-detalj

Priprema:

Patlidžane operite, prerežite uzdužno na pola, odrežite im vrhove i izdubite meso. Posložite na pleh za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i posolite.

Za nadjev, na ulju pirjajte luk i češnjak pa dodajte kobasice narezane na ploškice i dio mesa patlidžana narezanog na kockice. Podlijte sosom od rajčice, dodajte začine. Pirjajte 15-ak minuta.

Nadjevom napunite patlidžane. Na kraju po vrhu naribajte tvrdi sir. Pecite na 200 stupnjeva 15-ak minuta, dok se sir ne otopi i patlidžani omekšaju.

Vezani članci