Sastojci
- 800 g odreska flama, junećeg ili nekog drugog
- sol, mješavina papra
- maslinovo ili suncokretovo ulje
- 300 g blanširanog, ocijeđenog i nasjeckanog špinata
- 200 g mozzarelle
- 100 g feta sira
- 4-5 cherry rajčica
- dvije žlice pinjola
- malo muškatnog oraščića
- par listova svježeg bosiljka
Trud uložen u obradu i pripremu komada mesa niže kategorije kao što je flam višestruko će vam se isplatiti u obliku punjenog i sočnog proljetnog pečenja.
Dio potrbušine između stražnjeg dijela rebara i kuka, kod mesa goveda, kako onih domaćih (govedina, junetina, teletina, meso boškarina) tako i divljih, (meso jelena, srnetina) kod nas se kolokvijalno naziva flam. Koristi se pretežno za kuhanje u juhama ili za umake.
Kako je zbog velike količine vezivnog i masnog tkiva svrstano u meso niže kategorije, a kod nas se uglavnom i prodaje sa svom tom pripadajućom masnoćom i vezivnim tkivom, malo tko se odlučuje sve to skinuti i probiti se do masnoćom mramorno prošaranog odreska flama, kojeg ćete u stranim receptima pronaći pod nazivom flank steak.
Uz samo malo truda, od njega ćete pripremiti roladu koju za koju vam garantiram da nećete moći prestati jesti.
Priprema:
Da biste došli do čistog odreska, šarmirajte mesara ili kupite veći dio flama kojeg sami očistite od veziva i masnoća, spremite ih i kasnije iskoristite za juhu ili temeljac.
Odrezak oštrim nožem raširite, prerežite na pola, da dobijete veći, četvrtasti odrezak. Posolite ga i pospite krupno mljevenom mješavinom papra.
Špinat blanširajte, dobro ocijedite, pa grubo nasjeckajte i dodajte mu malo muškatnog oraščića. Po želji ga možete i posoliti, ali vodite računa o slanoći feta sira, da ne pretjerate.
Rasporedite na sitne kockice narezanu i naribanu mozzarellu i feta sir, na to rasporedite špinat, na kockice narezane cherry rajčice i sve pospite pinjolima i listićima bosiljka.
Ostavite rubove slobodne od nadjeva da biste meso lakše umotali u roladu i da bi vam pri vezanju ispadalo što manje nadjeva. Meso nakon što ste ga umotali, na svakih 2-2,5 cm svežite kuhinjskim koncem ili špagom. Posolite ga i popaprite i izvana i premažite maslinovim ili suncokretovim uljem.
Prepržite ga po par minuta sa svih strana na dobro ugrijanom grilu ili gril tavi. Za to vrijeme ugrijte pećnicu i zajedno s njom posudu u kojoj ćete dovršiti roladu. Meso prebacite u vruću posudu i otkriveno pecite 20-ak minuta na 180-200° C. Nakon toga ga izvadite, posudu poklopite ili roladu umotajte u aluminijsku foliju i ostavite da odmara 10 do 15 minuta. Tek tada je narežite na ploške i uživajte.
Imate li uvjeta, a pogotovo volite li sirovije pečeno meso, roladu možete do kraja ispeći na grilu ili tavi, okrećući je sa svih strana, 20-ak minuta, no svakako nemojte zaboraviti ostaviti da, nakon pečenja, poklopljena ili umotana, odstoji i otpusti sokove.