×
×
Punjeno proljetno pečenje od junećeg flama
Iz pećnice

Punjeno proljetno pečenje od junećeg flama

Trud uložen u obradu i pripremu komada mesa niže kategorije kao što je flam višestruko će vam se isplatiti u obliku punjenog i sočnog proljetnog pečenja.

Dio potrbušine između stražnjeg dijela rebara i kuka, kod mesa goveda, kako onih domaćih (govedina, junetina, teletina, meso boškarina) tako i divljih, (meso jelena, srnetina) kod nas se kolokvijalno naziva flam. Koristi se pretežno za kuhanje u juhama ili za umake.

Kako je zbog velike količine vezivnog i masnog tkiva svrstano u meso niže kategorije, a kod nas se uglavnom i prodaje sa svom tom pripadajućom masnoćom i vezivnim tkivom, malo tko se odlučuje sve to skinuti i probiti se do masnoćom mramorno prošaranog odreska flama, kojeg ćete u stranim receptima pronaći pod nazivom flank steak.

Uz samo malo truda, od njega ćete pripremiti roladu koju za koju vam garantiram da nećete moći prestati jesti.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneća potrbušina

Priprema:

  1. Da biste došli do čistog odreska, šarmirajte mesara ili kupite veći dio flama kojeg sami očistite od veziva i masnoća, spremite ih i kasnije iskoristite za juhu ili temeljac.
  2. Odrezak oštrim nožem raširite, prerežite na pola, da dobijete veći, četvrtasti odrezak. Posolite ga i pospite krupno mljevenom mješavinom papra.
  3. Špinat blanširajte, dobro ocijedite, pa grubo nasjeckajte i dodajte mu malo muškatnog oraščića. Po želji ga možete i posoliti, ali vodite računa o slanoći feta sira, da ne pretjerate.
  4. Rasporedite na sitne kockice narezanu i naribanu mozzarellu i feta sir, na to rasporedite špinat, na kockice narezane cherry rajčice i sve pospite pinjolima i listićima bosiljka.
  5. Ostavite rubove slobodne od nadjeva da biste meso lakše umotali u roladu i da bi vam pri vezanju ispadalo što manje nadjeva. Meso nakon što ste ga umotali, na svakih 2-2,5 cm svežite kuhinjskim koncem ili špagom. Posolite ga i popaprite i izvana i premažite maslinovim ili suncokretovim uljem.
  6. Prepržite ga po par minuta sa svih strana na dobro ugrijanom grilu ili gril tavi. Za to vrijeme ugrijte pećnicu i zajedno s njom posudu u kojoj ćete dovršiti roladu. Meso prebacite u vruću posudu i otkriveno pecite 20-ak minuta na 180-200 ° C. Nakon toga ga izvadite, posudu poklopite ili roladu umotajte u aluminijsku foliju i ostavite da odmara 10 do 15 minuta. Tek tada je narežite na ploške i uživajte.
  7. Imate li uvjeta, a pogotovo volite li sirovije pečeno meso, roladu možete do kraja ispeći na grilu ili tavi, okrećući je sa svih strana, 20-ak minuta, no svakako nemojte zaboraviti ostaviti da, nakon pečenja, poklopljena ili umotana, odstoji i otpusti sokove.