Sastojci
- pile teško otprilike 1,5kg
- 250g vrganja
- 1 srednje velika glavica luka
- sol, papar
- vezica peršina
- 50g maslaca (za pirjanje vrganja)
- 1 žlica maslaca i 100 ml milerama
- 100 ml piva
Malo je ljubitelja mesa, koji mogu odoljeti mirisu i zovu reš pečenog piceka. Nezaobilazan kao nedjeljni ručak ili gablec nudi nebrojene mogućnosti modifikacija, kombinacija i što je posebno ukusno i primamljivo - punjenja.
Osim onih klasičnih punjenja, poput nadjeva od iznutrica i starog kruha, slobodno se poigrajte i nečim novim.
One silne vrganje koje ste ovu jesen vrijedno brali i spremali u zamrzivače, vrijeme je da izvadite i pridružite vašem pečenom piletu. Jer zajedno su neodoljivi.
Priprema:
Pile osolite, a pećnicu ugrijte na maksimum. U posudu za pečenje s poklopcem dodajte prst do dva tople vode, da vam masnoća ne zagori, pa pile uz dodatak masnoće po izboru (ulje, mast), a najbolje bi bilo iskoristiti pileću masnoću, bilo onu koja je već na piletu, bilo otprije spremljenu, pecite otkriveno 10-15 minuta da dobije koricu.
Zatim poklopite i uz povremeno podlijevanjem toplom vodom ili pilećim temeljcem, pecite, smanjivši prethodno temperaturu na 200°C , da se pile ispeče do pola.
Za to vrijeme na maslacu zažutite sitno nasjeckan luk, dodajte vrganje, posolite i popaprite i pirjajte da omekšaju.
Pile izvadite i zarežite po prsnoj kosti, ali ga nemojte do kraja rastaviti. Napunite trbušnu šupljinu pirjanim vrganjima, poprskajte pivom i ispecite do kraja. Po potrebi i dalje podlijevajte toplom vodom ili pilećim temeljcem.
Pečeno pile izvadite, premažite mješavinom milerama, maslaca i sjeckanog peršina i vratite još kraće vrijeme u pećnicu da premaz zažuti, a pile dobije zlatnu koricu.
Pečeno pile prerežite na četvrtine, tako da na svakom dijelu ostane i dio nadjeva. Poslužite uz prilog po izboru. Ako se odlučite samo za salatu kao prilog, bez priloga koji sadrže ugljikohidrate, ovako pripremljeno pile će zadovoljiti i načela LCHF prehrane.