Pet recepata inspiriranih Oktoberfestom

2013
Volim meso Volim meso

1 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Pet recepata inspiriranih Oktoberfestom

Prepoznatljiv po zelenim muškim čarapama i bujnim konobaricama koje u rukama nose nekoliko krigli piva, Oktoberfest je jedan od najpoznatijih festivala piva i hrane u svijetu.

Domaćini ga zovu ‘die Wiesn’, a godišnje ga posjeti više od šest milijuna ljudi, od kojih većinu čine domaćini, odnosno Nijemci. Ukratko, riječ je o bavarskom tradicionalnom ‘sajmu’ koji se ove godine održava od 21. rujna do 6.listopada.

Tradicija je započeta davne 1810. godine, kada su građani Münchena slavili vjenčanje kralja Ludwiga prvog. Tijekom stoljeća, festival je postajao sve veći i sve prepoznatiji. Danas je riječ o ogromnom biznisu koji, brojčano gledajući, ostavlja bez daha.

oktoberfest_hrana

U dva tjedna trajanja Oktoberfesta popije se 700 tisuća litara piva i 180 tisuća para kobasica. (Foto: filmfoto / Shutterstock.com)

Tijekom ta dva tjedna popije se 30% ukupne godišnje proizvodnje piva u Bavarskoj – oko 700 tisuća litara! No, uloga piva tek je sekundarna, odnosno služi tek da osvježi posjetitelje ožednjele od dobre hrane. Za vrijeme festivala pojede se 600 tisuća pilića, 180.000 para svinjskih kobasica, 100,000 svinjskih koljenica, odnosno bunceka, te 84 vola.

Ako niste u prilici otići na Oktoberfest i uživati u pivu i hrani, možda će vas utješiti pripremanje hrane u stilu Oktoberfesta, odnosno recepti inspirirani ovim festivalom.

U nastavku donosimo pet recepata inspiranih Oktoberfestom – pivom, kobasicama ili tradicionalnim specijalitetima. Guten Appetit!

Pečena svinjska koljenica

oktoberfest_svinjska_koljenica

Svinjska koljenica ili ‘schweinshaxe’ je kulinarski ponos Oktoberfesta i tradicionalni bavarski specijalitet kojeg rado pripremaju diljem svijeta. Vjerujte nam, priprema ovog jela je daleko jednostavnija od izgovaranja njegovog naziva na njemačkom.

Pivski gulaš

pivski_gulas

Pivo ide uz svako meso, no dodate li ga u meso, ono postaje meko, sočno i aromatično. Pivski gulaš je klasik na listi recepata kojeg svakako morate isprobati.

Pivske kiflice sa slaninom i sirom

pivske_kiflice

U pripremi kruha i kiflica, ulogu kvasca može preuzeti pivo koje garantirano ‘diže’ tijesto dok mu slanina i sir daju onaj poseban ‘šmek’ zbog kojeg se isplati napraviti duplu smjesu.

Dimljena kobasica sa kiselim kupusom i krumpirom

kobasica_kupus

Oličenje brzog i zasitnog zimskog ručka koji zbog kupusa obiluje i vitaminima. Klasično i jednostavno je uvijek najbolje i najfinije.

Pita s bavarskom kobasicom i porilukom

quiche_pita_bavarska

Ukusnu pitu ili quiche s nadjevom od bavarske kobasice, poriluka i gljiva te ponešto rustikalnog ‘šmeka’ možete servirati za ručak ili večeru, a podjednako će prijati topla ili hladna.

Vezani članci