×
×
Piadina s mortadelom, rajčicama i ricottom
Mali zalogaji

Piadina s mortadelom, rajčicama i ricottom

Skromnog porijekla, ali raskošnog okusa, piadine su popularan talijanski street food koji vam pruža mogućnost igranja s okusima.

Piadine su talijanski street food, a možemo ih zvati i talijanskom verzijom tortilje. Riječ je, dakle, o beskvasnom tijestu, a pune se jednostavnim i iznimno ukusnim sastojcima.

U ovoj verziji zamijesili smo tijesto pa spojili mortadelu, začinjenu ricottu, rajčice iz tave i pistacije. Kao i mnoga popularna talijanska jela, nastale su kao jelo siromašnog stanovništva, no, u njima danas vidimo samo bogatstvo okusa.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 min
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mortadela

    ZA TIJESTO:

    ZA POSLUŽIVANJE:

Priprema:

  1. Prvo pripremite tijesto za piadine. Pomiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu. Potom ulijte maslinovo ulje, a zatim i vodu. Vodu dodajte u dva-tri navrata i počnite miješati tijesto. Kad se sjedine sastojci i oblikujete tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite 10-ak minuta. Tijesto treba biti glatko i ne smije biti ljepljivo.
  2. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i pustite ga da odmara na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
  3. Za to vrijeme pomiješajte ricottu s naribanom koricom limuna, začinite solju i paprom te dobro promiješajte i spremite u hladnjak.
  4. Potom pripremite i rajčice (a ako želite da budu tople, pripremajte ih u drugoj tavi dok pečete piadine). U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte cherry rajčice pa ih začinite protisnutim češnjakom, solju i paprom. Pirjajte ih na tavi 10-ak minuta, a na kraju dodajte nekoliko listića bosiljka.
  5. Nakon pola sata tijesto podijelite na šest dijelova te oblikujte šest loptica. Pustite ih da odmore još 10-ak minuta prekrivene kuhinjskom krpom.
  6. Potom svaku lopticu razvaljajte, neka širina tijesta bude oko 25 cm. Slažite piadine jednu na drugu, a između svake stavite komad papira za pečenje. Držite ih prekrivene krpom sve dok ne dođu na red za pečenje.
  7. U zagrijanoj tavi pecite piadine otprilike 2 minute sa svake strane. Trebaju uhvatiti smeđe točkice.
  8. Polovicu svake piadine premažite ricottom pa dodajte rajčice, kriške mortadele, listove rikule i nasjeckane pistacije. Preklopite i poslužite.