Pripremite pikantna svinjska rebarca

2013

Sastojci

  • oko 2kg svinjskih rebaraca
  • začini (sol, papar, ružmarin, crvena paprika)
  • ulje
  • GLAZURA:
  • jabuka
  • žličica maslaca
  • žlica meda
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 4 žlice kečapa
  • začini (sol, kajenski papar, chili, harissa, korijander, origano, malo cimeta)
17 Siječanj 2013, Komentari: 2

Jednostavna jela poput svinjskih rebarca vrlo brzo i vrlo jednostavno mogu postati ekskluzivna jela za pamćenje - potrebno je samo malo mašte, meda i neobičnih začina!

Iako silno volim tradiciju, naročito na stolu za vrijeme blagdana, ima tih nekih trenutaka kada moji ukućani požele, primjerice, roštilj usred zime i to upravo usred blagdana.

Priznajem, rijetko kad bih se potrudila ispuniti im želje na neki inovativan ili kompliciran način, uglavnom bi meso završilo na tavici, okupano začinima i svinjskom mašću za malo više ‘šmeka’.

Međutim, dečki su poželjeli rebarca, a njih mi je nekako ipak žao ‘žrtvovati’ na tavi. Kao i uvijek kad kuham, misao vodilja je ekonomičnost i maksimalna iskoristivost namirnica. U zdjeli je bilo par starih jabuka, med je taman neki dan friško stigao sa sela, a prijateljica koja mi je jučer donijela hrpu egzotičnih začina, ni ne sluti da je tim činom pogodila ‘ravno u sridu’.

Imam osjećaj da ću nakon ovog iskustva, glazirati svako meso koje budem pekla! A vi?

svinjska-rebarca-umak

Priprema:

Rebarca dobro premažite začinima, zalijte uljem te ih ostavite da se mariniraju preko noći.

Pecite ih 45 minuta na 150 stupnjeva. Izvadite ih iz pećnice, maknite višak tekućine te ih ostavite 10-ak minuta da se odmore/ohlade (ovaj korak će osigurati sočnost mesa kasnije).

U međuvremenu skuhajte jabuku s cimetom u malo vode te je kasnije izmiksajte.

U drugoj posudi otopite maslac, dodajte mu med, ocat, kečap i začine (ne štedite na začinima, neka rebarca budu pikantna). Kad se svi sastojci dobro povežu, dodajte jabuku te dobro promiješajte. Procijedite smjesu kroz cijedilo da dobijete finu teksturu glazure (ostatak pojedite kasnije s mesom).

Premažite rebarca glazurom te vratite u pećnicu na 200°C na 5 minuta. Okrenite rebarca, premažite ih i s druge strane te pecite još 5 minuta da dobiju finu hrskavu koricu.

Uslast!

Vezani članci