Ljepljiva pileća krilca u slatko-kiselom umaku

2016

Sastojci

  • 500 g pilećih krilaca
  • 100 ml aceta balsamica
  • 70 ml soja umaka
  • 200 ml vode
  • 3 žlice šećera
  • Tabasco umak
  • 2 režnja češnjaka
  • papar
28 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Ljepljiva pileća krilca u slatko-kiselom umaku

Postoje ta neka jela koja su za prste polizati. Doslovno. Nakon svinjskih rebrica, slobodno možemo reći da su nam najdraža pileća krilca - što ljepljivija, to bolja!

Poseban je gušt jesti prstima, osobito kad su u pitanju pileća krilca, bockice ili baby rebarca. Da bi takvo jelo bilo još slađe, a prsti slasniji za polizati, važno je imati dobar umak. Ne samo ukusan umak već – ljepljivi umak.

Postoje brojne verzije ljepljivih umaka. Pokazao sam vam kako se radi prozirni umak s medom. Za rebarca se uglavnom koriste umaci na bazi kečapa, osobito ako se radi o dimljenim rebrima.

No daleko najljepljiviji umak je ovaj koji sam pripremio za pileća krilca. Ljepljiviji je od meda, kiselkasto-slatkog okusa. Osim odličnog okusa i pogođene teksture, dodatna čar ovog umaka je njegova jednostavnost pripreme koja se odvija u jednoj tavi, zajedno s krilcima.

ljepljiva-pileca-krilca-detalj

Priprema:

Koristite dublju tavu koja je dovoljno široka da u nju možete odjednom staviti sva pileća krilca. Računajte da vam krilca moraju do pola svoje visine biti uronjena u tekućinu koja će se kuhanjem reducirati u umak.

Posložite piletinu u tavu pa je prelijte aceto balsamicom, soja umakom i vodom. Dodajte šećer (idealan bi bio smeđi), par kapi tabasco umaka za ljutinu te nasjeckani češnjak i malo svježe mljevenog papra.

Tavu stavite na srednje jak plamen i pričekajte da tekućina zavrije pa smanjite vatru i okrenite pileća krilca na drugu stranu. Pustite da se umak kuha oko 10 minuta, zatim okrenite piletinu i nastavite sve kuhati dodatnih 10 minuta.

Umak bi trebao biti dovoljno reduciran pa ga sklonite s vatre i pustite da odstoji 5 minuta i malo se ohladi kako bi se dodatno zgusnuo.

Prije posluživanja, krilca dodatno prelijte s par žlica ljepljivog umaka i po želji pospite nasjeckanim svježim vlascem ili mladim lukom.

Vezani članci