Sastojci
- Za 12 okruglica:
- 550 g pilećih prsa
- 100 g gotovog pesto umaka
- 30 g krušnih mrvica
- 2 režnja češnjaka
- 1 jaje
- 125 g mini mozzarella kuglica
- 30 g parmezana
- sol, papar
Božićne kuglice? Ma ne! Pileće okruglice! Jednostavan recept za pripremu punjenih okruglica veličine zalogaja koje će zaprljati prste svakom gostu gurmanskog apetita.
Okruglice su nepresušan izvor inspiracije i rado nam se kotrljaju u tanjuru juhe ili varivu s repom. Najpoznatije su one iz Švedske, tzv. IKEA mesne okruglice iako ih volimo pikantne i punjene dimljenim sirom.
Ne moraju biti isključivo od mesa da bi bile fine, a dokaz za to su okruglice od sira punjene kulenom.
Ove okruglice su pripremljene od piletine, a u svom središtu čuvaju komadić mozzarella sira. Premazane pesto umakom od bosiljka, vrlo lako će zadiviti vaše goste i ukućane jer su odličan i brzo gotov finger food.
Priprema:
Očistite pileća prsa od žilica i eventualnih masnoća, razrežite ih na veće komade i ubacite u električnu sjeckalicu. Dodajte 70 g pesto umaka (od bosiljka), krušne mrvice, očišćeni češnjak, cijelo jaje, jednu i pol žličicu soli i žlicu mljevenog crnog papra.
Upalite električnu sjeckalicu najprije na sporiju brzinu, a nakon 30 sekundi na maksimalnu brzinu okretaja. Svi sastojci se trebaju pretvoriti u jednoličnu smjesu. Smjesu stavite u hladnjak na desetak minuta da se malo ohladi.
Okruglice sam punio mozzarellom, točnije mini mozzarella kuglicama koje možete kupiti u većim dućanima. Ako imate cijelu mozzarellu, narežite je na manje kockice i njima punite okruglice. Možete koristiti i neki drugi sir ili punjenje po vlastitom ukusu.
Žlicom pokušajte odvojiti jednolike količine pileće smjese. Pritisnite ju rukom u malu pljeskavicu, a zatim prstom napravite udubinu u sredini. U tu udubinu dodajte mozzarellu. Krajeve pljeskavice preklopite preko sira i dlanovima oblikujte pravilne okruglice.
Kako vam se smjesa ne bi lijepila za ruke i kako bi okruglice imale glatku površinu, ruke povremeno namočite u hladnu vodu.
Kuglice posložite u protvan i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta, ili dok ne vidite da su počele dobivati zlatnu boju.
Prije posluživanja, svaku pileću okruglicu dodatno premažite pesto umakom i pospite ribanim parmezanom.