Pileći ražnjići s osvježavajućim tzatziki umakom

2014

Sastojci

  • 4 komada pilećih prsa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice kima
  • 1/2 žličice sušenog origana
  • 1/2 žličice sušenog kopra
  • sok pola limuna
  • svježe mljeveni papar
  • 2 srednje velike zelene tikvice
  • ZA TZATZIKI UMAK:
  • 1 veliki svježi krastavac
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok 1/2 limuna
  • 1 žličica soli
  • svježe mljeveni papar po ukusu
  • 2 žlice kopra
  • 2 češnja češnjaka
  • 350 ml jogurta (obični ili grčki)
  • ZA BRUSCHETTE:
  • 8 šnita kruha (dijagnonalno rezani talijaner)
  • 1 češanj češnjaka
  • 4 žličice maslinovog ulja
  • 1/4 žličice krupne soli
24 Srpanj 2014, Komentari: Comments Off on Pileći ražnjići s osvježavajućim tzatziki umakom

Ako ste u potrazi za inspiracijom za lagani ljetni roštilj, onda ste je pronašli! Ražnjići od pilećih prsa kombinirani s tikvicama i osvježavajućim tzatziki umakom odličan su izbor za one koji su pomalo siti ćevapa i vratine sa žara.

Dokazano je kako marinade daju mesu mekoću i određen ‘šmek’, a za neke marinade se smatra da preveniraju pojavu raka. U ovom receptu, krta pileća prsa postat će sočni ražnjići nakon mariniranja u mješavini začina i soka od limuna. Tikvice s roštilja su odličan prilog, a ne (samo) ukras u cijeloj priči.

Uz ražnjiće svakako isprobajte osvježavajući grčki umak na bazi jogurta u kojem je glavni sastojak svježi krastavac.

piletina-raznjici-tzatziki-detalj

Priprema:

Pileća prsa narežite na kockice veličine zalogaja. Ubacite piletinu u čvrstu vrećicu za zamrzavanje pa dodajte sol, kim, origano, kopar i sok od limuna. Dobro zatvorite vrećicu i malo je ‘izmasirajte’ kako bi se sastojci promiješali. Spremite vrećicu u frižider i pustite da se meso marinira najmanje sat vremena.

Krastavac ogulite i naribajte pa u zdjeli pomiješajte s maslinovim uljem, sokom od limuna, soli, koprom i protisnutim češnjakom. Promiješajte sastojke pa dodajte jogurt. Ako više volite glatku teksturu umaka, sastojke možete usitniti u sjeckalici pa onda dodati jogurt. Umak spremite u frižider dok pripremate ražnjiće i kruh.

Operite tikvice, odstranite završetke i narežite ih uzdužno na što tanje ‘fete’. Lagano posolite. Zarolajte ih u rolice i nižite na ražnjiće naizmjenično s komadima marinirane piletine. Pecite na roštilju ili prethodno zagrijanoj grill tavi.

Talijanski kruh narežite ‘ukoso’ na šnite debljine oko 1 centimetar. Kruh pecite na roštilju (ili grill tavi) oko 2 minute sa svake strane ili dok ne dobije lagano smeđu boju. Skinite kruh s vatre pa obje strane kruha natrljajte uzdužno prerezanim češnjom češnjaka, premažite maslinovim uljem i posolite. Poslužite uz ražnjiće i umak.

Vezani članci