Orijentalno: Piletina na marokanski način

2015

Sastojci

  • Sastojci za 4 osobe:
  • 2 batka i 2 zabatka
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica sjemenki korijandra, zdrobljenih u mužaru
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • ½ žličice đumbira u prahu
  • ½ žličice slatke mljevene paprike
  • 1 žličica kurkume
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 300 g tikvica
  • 400 ml umaka od rajčice
  • 200 ml vode
  • 250 g skuhanog slanutka
  • 3 žlice grožđica
  • 1 vezica peršina
  • ½ usoljenog limuna
15 Siječanj 2015, Komentari: Comments Off on Orijentalno: Piletina na marokanski način

Tradicionalno marokansko jelo osvojit će vas sočnim pilećim mesom i aromatičnim 'saftom' bogatim orijentalnim začinima poput cimeta i đumbira.

Nije li predivno kada vas neko jelo svojim okusom i opojnim mirisom odvuče u neku daleku zemlju? Maroko je jedna od onih zemalja koje bih voljela svakako posjetiti.

Ovo je klasični marokanski tajine (tagine) od piletine koji je ime dobilo prema tradicionalnoj posudi u kojoj se priprema. Sporim kuhanjem/pečenjem u bogatom aromatičnom umaku piletina postaje sočna, a sokovi se koncentriraju u fantastičan gulaš kojem rijetko tko može odoljeti.

Ja sam ipak dodala grožđice jer volim tu slatko slanu kombinaciju sa mesom, no ako ih ne volite, možete ih i izostaviti. Začine nikako nemojte izostaviti jer upravo oni daju ovom jelu poseban orijentalni štih i okus.

marokanska-piletina-detalj

Priprema:

Ovaj recept zahtijeva upotrebu usoljenog limuna kojeg prethodno možete napraviti sami i koristiti za druga razna jela.

Limun uzdužno prerežite na četiri kriške, ali ne sasvim do kraja, tako da samo bude podijeljen na četiri djela. U staklenku dodajte krupnu sol na dno, zatim stavite limun i potpuno ga prekrijte solju te napunite između kriški. Pustite da odstoji četiri tjedna, a zatim ga izvadite, isperite i samo koru narežite na trakice. Ostatak limuna možete ostaviti da stoji u soli u staklenci do sljedeće upotrebe.

Pileće batke i zabatke zapecite sa obje strane na 2-3 žlice maslinova ulja, na jakoj vatri. Izvadite ih iz posude te stavite na stranu.

U posudu dodajte još 3 žlice maslinova ulja, pa dodajte luk narezan na sitno, malo soli te sve začine. Pirjajte oko 5 minuta dok luk ne omekša, zatim dodajte češnjak narezan na sitno te pirjajte još kratko. Dodajte tikvicu narezanu na kockice te pirjajte još 5 minuta. Na kraju dodajte slanutak, vodu, umak od rajčice te piletinu te pustite da sve zakuha.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Premjestite piletinu sa umakom u vatrostalnu posudu te sve pecite u pećnici oko 40 minuta.

Usoljeni limun na trakice dodajte u piletinu te još zapecite 10 minuta. Na kraju posipajte peršinom te po želji svježe mljevenim crnim paprom.

Piletinu na marokanski možete servirati sa cous-cousom ili zasebno.

Vezani članci