Korak po korak: Piletina parmezan sa šalšom

2014

Sastojci

  • ZA UMAK:
  • 735 g svježe rajčice
  • 30 g češnjaka
  • 1 suha chili papričica
  • 10-15 listova svježeg bosiljka
  • 100 g žutog luka
  • 30 g mrkve
  • 15 g korijena peršina
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 žlica ribljeg umaka
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • origano, list peršina, papar i sol
  • OSTALI SASTOJCI:
  • 550 g pilećih prsa
  • 2 jaja
  • oštro brašno
  • krušne mrvice
  • 60 g parmezana
  • 200 g mozzarelle
23 Siječanj 2014, Komentari: 1

Jeste li znali da piletina parmezan, iako vuče korijene iz talijanske kuhinje, zapravo je američko jelo?

Daljnji rođak joj je jelo Melanzana alla Parmigiana koje bi u prijevodu značilo ‘patlidžan s parmezanom’. Ali tek s dolaskom talijanskih doseljenika u Ameriku i s većom dostupnošću do tada ne tako povoljnih namirnica je nastala konačna verzija ovog popularnog jela gdje je patlidžan zamjenjen pohanom piletinom.

Recepata za ovo jelo je mnogo, a danas vam ja donosim svoju viziju ovog jela.

Iako s pripremom Piletine parmezan ima malo više posla, prostora za pogrešku skoro pa da nema tako da isprobajte recept prvom prilikom.

piletina-parmezan-detalj

Priprema:

Oprane i narezane svježe rajčice stavite u električnu sjeckalicu s 30 grama očišćenog svježeg češnjaka i punom šakom svježih listova bosiljka.Usitnite sve u grubu kašastu smjesu i ostavite sa strane do upotrebe.

U loncu na 0,5 dcl ulja otopite 25 grama maslaca. Kada su ulje i maslac vrući dodajte 100 grama sitno sjeckanog žutog luka i sjeckanu osušenu chili papričicu kojoj ste prethodno uklonili koštice.

Kada luk postane proziran dodaje na trakice narezanu mrkvu i korijen peršina. Kratko dinstajte sve, a zatim dodajte usitnjenu rajčicu s češnjakom i bosiljkom uz dodatak 3 žlice koncentrata rajčice te žlicom ribljeg umaka.

Začinite umak sa žličicom origana, pola žličice papra i s 2-3 žličice soli. Umak poklopite i ostavite kuhati na lagano vatri uz povremeno miješanje oko 20 minuta.

Pileća prsa razrežite na manje komade. Istucite svaki komad batom za meso, a zatim posolite s obje strane.

U tri odvojena tanjura pripremite oštro pšenično brašno, razmućena dva cijela jaja i krušne mrvice (domaće ili kupovne). Svaki komad piletine prvo uvaljajte u brašno, zatim s drugom rukom prebacite u razmućena jaja. Pobrinite se da je jaje prekrilo cijeli komad mesa i da se višak jaja ocijedio s njega. Kada prebacite piletinu u krušne mrvice ponovno koristite “suhu” ruku s kojom ste baratali u brašnu te laganim tiskanjem utisnite što više krušnih mrvica u meso.

Gotovi panirani komad piletine odložite na papirnati ubrus.

Piletinu pohajte na naglo u dubokom ulju (170 stupnjeva) ili na tavi na srednje jakoj vatri sve dok ne primi zlatno smeđu boju. Pohanu piletinu odložite ponovno na papirnati ubrus kako bi se s nje upio višak masnoće.

U duboki protvan ili posudu za pečenje na dno stavite dio umaka od rajčica kojeg ste prethodno pripremili. Preko njega rasporedite komade pohane piletine. Piletinu zatim posipajte mješavinom 200 grama naribane mozzarelle i 60 grama parmezana, a preko sira stavite dodatni dio umaka od rajčice.

Stavite sve u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite onoliko koliko će biti potrebno da se sir rastopi preko piletine.

Piletinu parmezan poslužite odmah uz kuhanu tjesteninu ili samo uz dodatak svježe ribanog parmezana.

Dobar tek!

Vezani članci