Sastojci
- pileći rasjek ili po želji samo bataci i zabaci
- mrkva
- korijen i list celera
- korijen i list peršina
- 2 srednje velike glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- pola manje glavice cvjetače
- sol, papar
- ulje ili mast (najbolje bi bilo ako imate od prije spremljenu pileću masnoću)
- 1l pilećeg temeljca i vode po potrebi
Izazovu li i u vama prvi hladni i kišni dani koji nam najavljuju zimu, želju da zagrabite iz tanjura nešto žlicom? Još uvijek se odupiremo teškim zimskim jelima, ali jušno bi nam svima godilo.
Upotrijebite piletinu i uz dodatak običnog povrća za juhu, napravite gustu povrtnu juhu. Dodatak širokih rezanaca, učinit će je potpunim obrokom.
Priprema:
Na odabranoj masnoći ispržite komade piletine do intenzivne zlatno žute boje.
Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i peršin na kolutiće, celer na kockice, a lišće peršina i celera i češnjak usitnite.
Isprženo meso izvadite iz posude i držite na toplom, a na preostalu masnoću stavite svo usitnjeno povrće, posolite, kratko prepržite, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte polupokriveno da povrće prvo ispusti tekućinu, a zatim da ona gotovo potpuno ispari.
Vratite meso u posudu, sve posolite i popaprite po ukusu i zalijte pilećem temeljcem, da sve bude pokriveno. Kad zakuha, smanjite temperaturu i kuhajte polupokriveno na laganoj vatri 20-ak minuta.
Za to vrijeme očistite cvjetaču i razdvojite je na manje cvatove.
Nakon 20-ak minuta provjerite količinu tekućine, pa po potrebi dolijte s još pilećeg temeljce ili vode, pričekajte da ponovo zakuha i dodajte cvjetaču. Kuhajte 5 minuta, pa dodajte i šaku širokih rezanaca.
Nemojte pretjerati s rezancima da vam zgusnu previše jelo. Kuhajte 5 minuta, a zatim poklopite i ostavite poklopljeno da stoji neko vrijeme.
Rezanci će se stajanjem nastaviti kuhati. Time ćete postići da ostanu al dente, da se ne raskuhaju i učine od vaše juhe kašu.