Pripremite ukusnu pitu od bifteka

2013

Sastojci

  • Tijesto:
  • 600g glatkog brašna
  • 400g maslaca (sobne temperature)
  • prstohvat soli
  • začini po želji
  • 0.5 dl vode
  • Nadjev:
  • 250g bifteka
  • 1 veći crveni luk
  • par žlica svinjske masti (ili maslinovo ulje)
  • 2 šljive
  • 1 dl prošeka
  • začini (sol, papar, crvena paprika, korijander, đumbir, klinčić, muškatni oraščić, origano)
10 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Pripremite ukusnu pitu od bifteka

Biftek ćete najčešće pripremati i jesti u nešto drugačijim izdanjima, ali čar kuhanja leži upravo u neočekivanim kombinacijama.

Nemojte me zvati kuharica, molim vas. Ja se naime u kuhinji samo igram. Istražujem, eksperimentiram, kršim pravila, improviziram, pomičem vlastite granice. Jednom riječju – uživam.

Kuhinja je moja oaza za odmor, meditaciju i opuštanje, a u prilog činjenici da se povremeno previše zanesem i zaigram ide i sljedeći recept kojeg sam napravila, naravno, ‘iz glave’ te pritom malo ‘fulala’ doze.

Događa se, jer kuhanje nije egzaktna znanost i kada povremeno čujete ‘to je tako fino jer je kuhar jelu udahnuo svoju dušu’, to vam je istina. Opustite se i uživajte u čarolijama mirisa i okusa. Pa što i ako uprskate povremeno, snaći ćete se sigurno.

Uvjeravam vas da je pita od bifteka raj za nepce, ali vam savjetujem da udvostručite dozu nadjeva jer ćete u protivnom dobiti istu ovakvu ‘mršavu’ kao moju na fotografijama.

pita_od_mesa

Priprema:

U zdjeli s brašnom, prstima izdrobite maslac i mijesite dok se sastojci ne sjedine. Dodajte prstohvat soli, eventualne začine po želji i vodu, te mijesite dok tijesto ne postane kompaktno i jednolično. Ostavite ga da odstoji barem pola sata prije upotrebe.

 

Na svinjskoj masti (ili maslinovom ulju) prodinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte šljive i miješajte dok skroz ne omekšaju. Zalijte prošekom, začinite, podlijte vodom i ostavite da se krčka dok se tekućina ne reducira na pola.

pita_meso

Namaštenom kalupu za torte (ili sličnom limu) dno i rub prekrijte tijestom (obzirom da je tijesto prilično ‘neadekvatno’ za valjanje, morat ćete improvizirati pa ga nagnječite prstima), izbodite ga vilicom da se ne napuše, te stavite peći 10-ak minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanu pećnicu.

Izvadite iz pećnice, zalijte nadjevom, na vrh posložite biftek narezan na tanke šnite, te poviše svega još jedan tanji sloj tijesta (i njega izbodite vilicom).

Vratite u pećnicu i pecite 30-45 minuta.

U slast!

Vezani članci