Leteća pizza: Rusi koriste dronove za dostavu

2014
Volim meso Volim meso

3 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Leteća pizza: Rusi koriste dronove za dostavu

Dok zagrebačkim kvartovima zuje polovni skuteri, a inventivnost u dostavi pizze s svodi na upotrebu bicikla ili rola, jedna je ruska pizzerija otišla korak dalje. Ili, bolje rečeno - korak više!

DoDo Pizza’s u ruskom gradu Syktyvkar uspjela je ovaj vikend dostaviti pizzu bespilotnom letjelicom – dronom. Letjelica je dostavila pizzu na željenu lokaciju za samo 30 minuta i vlasnik lanca restorana planira ovakvu dostavu učiniti stalnom.

Letjelica ima ugrađen GPS i video kamere, kako pizza ne bi ‘pala’ u krive ruke. Upravitelj restorana prati kamere, a potom telefonski informira klijente o vremenu dolaska drona. Naime, ako ste naručili pizzu, morate izaći na otvoren prostor gdje će vam dron spustiti pizzu putem kabla.

Letjelica se ne spušta niže od 20 metara iznad zemlje kako ne bi došlo do pokušaja krađe – što letjelice, što pizze. Ako pokušate povući žicu putem koje se pizza spušta, letjelica automatski aktivira mehanizam protiv krađe, otkači žicu i odleti.

Letjelice nemaju mogućnost primanja kartica ni gotovine, stoga se narudžbe primaju i plaćaju putem interneta ili telefonski.

Letjelica ima nosivost od 5 kilograma i leti brzinom do 40 kilometara na sat.

Prema riječima vlasnika restorana, dostava dronovima nije PR potez ili jednokratni projekt. ‘Do sad su postojali slični projekti, ali mi smo pokušali dostaviti pizzu pravim klijentima i uspjeli smo u tome.’ kaže Fyodor Ovchinnikov.

Ranije ove godine, Francesco’s Pizzeria, nepoznata pizzerija u Mumbaiju (Indija) napravila je pokusnu dostavu pizze bespilotnom letjelicom i video ove dostave je postao viralan na You Tubeu.

Pionir u ovakvoj vrsti dostave je svakako slavna pizzerija Domino’s koji su još prošle godine testirali ‘DomiCopter’, prvu i posebno dizajniranu letjelicu za dostavu pizze. Britanci su svoje pizze dobili za svega 10 minuta jer, kako kažu, letjelica ne mora stati na semaforu.

No da se određena pravila i zakoni moraju poštivati pokazuje kazna od više od 30.000 kn koju bi ruski vlasnik restorana mogao platiti jer je njegova letjelica prekršila pravila zračnog prostora iako upotreba dronova zapravo uopće nije zakonski regulirana.

Vezani članci