Kako napraviti klasične čvarkuše ili krampogače

2014

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 1 kg brašna
  • 750 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 3 jaja
  • 3 dag svježeg kvasca
  • Za nadjev:
  • 25 dag samljevenih čvaraka
  • sol, papar
  • malo šećera
5 Prosinac 2014, Komentari: Comments Off on Kako napraviti klasične čvarkuše ili krampogače

Kad je sezona čvaraka, onda je i vrijeme za omiljene čvarkuše ili krampogače koje će se svidjeti i onima koji 'slavonske tartufe' pretjerano ne ljube.

Postoje razni recepti za pogačice sa čvarcima, a mi smo posegnuli za jednim iz stare bilježnice naših baka. Uloženo vrijeme dok čekate da tijesto uzađe i trud oko preklapanja slojeva višestruko će se isplatiti u obliku mekanih i hrskavih pogačica koje će vam se topiti u ustima.

Ako niste ljubitelj dizanog tijesta, isprobajte čvarkuše sa integralnim brašnom koje se dižu pomoću – piva!

cvarkuse-pogacice-od-cvaraka-02

Priprema:

Mlijeko zagrijte tako da bude mlako pa u njega namrvite svježi kvasac. Dodajte malo šećera i brašna pa ostavite na toplom mjestu da uzađe. Uzašli kvasac pomiješajte sa jajima i brašnom pa pustite da se tijesto digne.

Čvarke sameljite u sjeckalici ili multipraktiku pa ih posolite, popaprite i malo pošećerite.

Kad se tijesto dignulo, razvaljajte ga što tanje (oko 1 centimetar) na pobrašnjenoj radnoj površini, a potom ga premažite nadjevom od čvaraka i više pute preklopite tako da dobijete debeli sloj. Pustite ga da opet uzađe.

Tijesto ponovno razvaljajte što tanje i opet preklopite više puta tako da dobijete više slojeva, kao kod salenjaka. Pustite ga da malo odmori pa ga ponovno razvaljajte, ovaj put nešto deblje, oko 2 cm.

Pogačice narežite u željeni oblik. Najčešće su četvrtaste, ali ih možete i napraviti okruglim pomoću čaše ili rezača za kekse.

Pogačice po želji premažite žumanjkom i posolite pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu, na 180°C. Pecite ih dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Vezani članci