Pohani pileći bataci u omotaču od kikirikija

2015

Sastojci

  • 5 pilećih bataka
  • 75 g krušnih mrvica
  • 100 g kikirikija
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice mljevene crvene paprike
  • 3 žlice brašna
  • 1 jaje
  • 350 g krumpira
  • 2 žlice kukuruznog brašna
  • malo ružmarina
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje
26 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Pohani pileći bataci u omotaču od kikirikija

Pohano meso klasik je kojemu se rado vraćamo. Hrskava korica izvana osigurat će meko i sočno meso iznutra. U ovom receptu, uobičajenoj smjesi za pohanje dodala sam kikiriki.

U nekim se kuhinjama svijeta kikiriki često koristi uz piletinu. Krušnim mrvicama koje koristite za pohanje možete dodati mljeveni kikiriki kako biste piletini obogatili okus. Njegova se aroma odlično slaže s pilećim mesom. Osim bataka, na ovaj način možete pripremiti bilo koji drugi dio piletine.

pileci-bataci-pohanje

Okus sam dodatno obogatila s malo mljevene crvene paprike koju sam dodala u smjesu krušnih mrvica i kikirikija. Meso prvo uvaljajte u brašno kako bi se jaje bolje “primilo”, zatim u umućeno jaje te na kraju u smjesu krušnih mrvica. Meso je potrebno peći u dubljoj tavi u ulju, na laganoj vatri kako korica ne bi zagorila, a meso iznutra ostalo sirovo.

Kao prilog poslužite hrskave krumpiriće, a predlažem i sezonsku salatu. Ukoliko imate mladi krumpir, dovoljno ga je dobro nauljiti, posoliti, popapriti i uvaljati u kukuruzno brašno kako bi pri pečenju dobio hrskavu koricu. Za ljepšu aromu dodala sam malo ružmarina. Veliki krumpir prethodno narežite na komade pa ga pripremite na isti način.

pileci-bataci-kikiriki-detalj

Priprema:

Pomiješajte krušne mrvice, sol, mljevenu papriku i mljeveni kikiriki. Batacima uklonite kožicu, uvaljajte ih u brašno, umućeno jaje pa na kraju u smjesu mrvica. Pecite u dubokoj tavi u ulju na laganoj vatri. Nakon pečenja stavite na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja.

Dok se bataci peku, krumpir ogulite, operite i ako je potrebno narežite. Uvaljajte ga u kukuruzno brašno i složite u nauljenu posudu za pečenje. Posolite, popaprite, dodajte ružmarin i prelijte maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva dok ne bude potpuno mekan i dobije zlatnu boju.

Meso i krumpir servirajte uz sezonsku salatu.

Vezani članci