Jeste li ikad probali potato cake? Polpete od krumpira ili ako bismo doslovno prevodili, kolačići ili tortice od krumpira jelo je koje ćete često naći na jelovnicima u Irskoj i Ujedinjenom kraljevstvu. Glavni sastojak im je usitnjeni krumpir ili pire od krumpira kojem se dodaju začini i dodaci po izboru i odličan je izbor za reciklažu viška pirea od krumpira. Ako ovo jelo pripremate po receptu, bez ikakvih reciklaža, moj je savjet da krumpir skuhate u cijelo u kori kako bi upio što manje vode.
Polpete od krumpira su u mojoj verziji dobile pojačanje i to kakvo! Dodala sam im fino začinjenu mljevenu junetinu i na sitne kockice narezani cheddar sir, sve dodatno uvaljala u izmućeno jaje i panko mrvice, ispržila na vrućem ulju i poslužila kao toplo predjelo uz umak od jogurta, limete i svježe metvice.
SASTOJCI
Za umak od jogurta:
Dodatno:
Priprema:
- Napravite umak od jogurta: u zdjelici izmiješajte grčki jogurt, sol, papar, maslinovo ulje, sok i ribanu koricu limete. Dodajte sitno sjeckane listove metvice, izmiješajte i dobro ohladite.
- U lonac stavite cijeli krumpir, prelijte ga vodom i kuhajte u kori oko 30 do 40 minuta, odnosno dok ne bude skroz kuhan. Ocijedite, ogulite koru pa krumpir pretvorite u pire. Dodajte maslac i malo soli, dobro sve sjedinite i ohladite.
- Luk nasjeckajte na sitno, mrkvu ogulite i naribajte, a cheddar sir narežite na sitne kockice. Zatim, zagrijte dublju tavu, pa na maslinovom ulju sotirajte luk 7 do 8 minuta, potom dodajte protisnuti češnjak i mljevenu junetinu pa ju popržite dok ne poprimi zlatnu boju. Posolite i popaprite, dodajte kumin, ribanu mrkvu i lovor pa pirjajte dodatnih 7 do 8 minuta. Podlijte vinom i kuhajte dok tekućina skroz ne ispari, a zatim ohladite.
- U zdjelu s krumpirom dodajte ohlađeno meso, sve dobro izmiješajte pa dodajte narezani cheddar sir i još jednom izmiješajte. Kušajte pa po potrebi i dodatno začinite solju i paprom.
- U dubljem tanjuru izlupajte jedno jaje, dodajte mu žlicu mlijeka. U drugi tanjur stavite panko mrvice te rukama oblikujte 8 komada polpeta. Neka budu deblje kako se ne bi raspadale pri prženju. Prvo ih stavite u jaje, potom u panko mrvice i pecite na zagrijanom ulju oko 4 do 5 minuta dok ne poprime zlatnu boju s jedne i druge strane. Budući da su jako delikatne i mekane pažljivo ih okrećite i vadite van na tanjur te pustite da se ohlade oko 15 minuta, potom ih poslužite uz hladni umak od jogurta.