×
×
Polpete od mljevenog mesa, krumpira i sira
Recepti

Polpete od mljevenog mesa, krumpira i sira

Ukusni kolačići od pire krumpira odličan su izbor kada želite iskoristiti višak krumpira. Jednostavni su za pripremu, a ukus je moguće prilagoditi začinima prema izboru.

Jeste li ikad probali potato cake? Polpete od krumpira ili ako bismo doslovno prevodili, kolačići ili tortice od krumpira jelo je koje ćete često naći na jelovnicima u Irskoj i Ujedinjenom kraljevstvu. Glavni sastojak im je usitnjeni krumpir ili pire od krumpira kojem se dodaju začini i dodaci po izboru i odličan je izbor za reciklažu viška pirea od krumpira. Ako ovo jelo pripremate po receptu, bez ikakvih reciklaža, moj je savjet da krumpir skuhate u cijelo u kori kako bi upio što manje vode.

Polpete od krumpira su u mojoj verziji dobile pojačanje i to kakvo! Dodala sam im fino začinjenu mljevenu junetinu i na sitne kockice narezani cheddar sir, sve dodatno uvaljala u izmućeno jaje i panko mrvice, ispržila na vrućem ulju i poslužila kao toplo predjelo uz umak od jogurta, limete i svježe metvice. 

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    Za umak od jogurta:

    Dodatno:

Priprema:

  1. Napravite umak od jogurta: u zdjelici izmiješajte grčki jogurt, sol, papar, maslinovo ulje, sok i ribanu koricu limete. Dodajte sitno sjeckane listove metvice, izmiješajte i dobro ohladite.
  2. U lonac stavite cijeli krumpir, prelijte ga vodom i kuhajte u kori oko 30 do 40 minuta, odnosno dok ne bude skroz kuhan. Ocijedite, ogulite koru pa krumpir pretvorite u pire. Dodajte maslac i malo soli, dobro sve sjedinite i ohladite.
  3. Luk nasjeckajte na sitno, mrkvu ogulite i naribajte, a cheddar sir narežite na sitne kockice. Zatim, zagrijte dublju tavu, pa na maslinovom ulju sotirajte luk 7 do 8 minuta, potom dodajte protisnuti češnjak i mljevenu junetinu pa ju popržite dok ne poprimi zlatnu boju. Posolite i popaprite, dodajte kumin, ribanu mrkvu i lovor pa pirjajte dodatnih 7 do 8 minuta. Podlijte vinom i kuhajte dok tekućina skroz ne ispari, a zatim ohladite.
  4. U zdjelu s krumpirom dodajte ohlađeno meso, sve dobro izmiješajte pa dodajte narezani cheddar sir i još jednom izmiješajte. Kušajte pa po potrebi i dodatno začinite solju i paprom.
  5. U dubljem tanjuru izlupajte jedno jaje, dodajte mu žlicu mlijeka. U drugi tanjur stavite panko mrvice te rukama oblikujte 8 komada polpeta. Neka budu deblje kako se ne bi raspadale pri prženju. Prvo ih stavite u jaje, potom u panko mrvice i pecite na zagrijanom ulju oko 4 do 5 minuta dok ne poprime zlatnu boju s jedne i druge strane. Budući da su jako delikatne i mekane pažljivo ih okrećite i vadite van na tanjur te pustite da se ohlade oko 15 minuta, potom ih poslužite uz hladni umak od jogurta.