Mesni paketići: Punjene polpete u lisnatom tijestu

2014

Sastojci

  • Za 12 paketića:
  • 650 g mljevenog miješanog mesa
  • 2 fete starog kruha
  • 100 ml hladnog mlijeka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 40 g peršina
  • 1 jaje
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • sol
  • papar
  • 1 žlica suhe mješavine začina
  • 500 g lisnatog tijesta
  • 12 trokuta topljenog sira (ili 300 g gaude narezane na kockice)
  • krušne mrvice za valjanje
  • 1 žumanjak za premazivanje
11 Srpanj 2014, Komentari: 1

Faširanci, polpete ili mesne okruglice - svi ih vole na svoj način. Punjene topljenim sirom i zamotane u hrskavo lisnato tijesto, ovakve polpete bi lako mogle postati vaš favorit.

Navedeni sastojci su dovoljni za izradu 12 mesnih paketića. Ako vam je to previše, količinu smanjite za pola ili ih napravite više pa sirove mesne okruglice zamrznite i imajte ‘pri ruci’ kao opciju za brzi ručak, samo ih zamotajte u tijesto i ubacite u pećnicu.

Za lakšu izradu pratite korak po korak vodič u nastavku.

Priprema:

Mekani dio kruha razmrvite u manju zdjelu i prelijte mlijekom da omekša. Za to vrijeme sitno nasjeckajte peršin i češnjak.

U veću zdjelu stavite mljeveno meso, dobro ocijeđeni kruh, nasjeckani peršin i češnjak, jaje i krušne mrvice. Po vlastitom ukusu začinite solju, paprom i suhom mješavinom začina.

Smjesu dobro promiješajte pa rasporedite na 12 jednakih dijelova.

Svaki dio rastanjite u krug, na njega stavite po jedan formađin (trokut topljenog sira) ili kocku gaude pa zamotajte u veću kuglu. Kod oblikovanja polpeta malo ih uvaljajte u krušne mrvice da se meso ne bi lijepilo za ruke.

Polovinu lisnatog razvaljajte na veličinu oko 40×30 cm. Narežite tijesto na 6 jednakih kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po jednu polpetu pa preklopite krajeve lisnatog tijesta preko kugle kao kovertu za pismo i na spoju tijesta zabodite čačkalicu. Isto ponovite s preostalom polovinom lisnatog tijesta.

Paketiće složite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, premažite žumanjkom i pecite 45 minuta na 200 stupnjeva.

Dobar tek!

Snježana Cetina, autorica bloga Recepti iz moje bilježnice

Vezani članci