Vrijeme je za povratak piva u kuhinju!

2014
Volim meso Volim meso

22 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Vrijeme je za povratak piva u kuhinju!

Pivo je od svojih prapočetaka bilo u kuhinji. Ono je i nastalo u kuhinji. Vrijeme je za povratak!

Povijest piva navodno počinje slučajnim otkrićima. Loše spremljena zrna povukla su vlagu i uz pomoć sveprisutnih divljih kvasaca fermentirala su u zanimljivu smjesu. Ljudi su je kušali te otkrili njen neobičan okus, hranjivost i naravno opojnost.

Tako kaže racionalna znanost koja je iz ‘čuda’ fermentacije isključila božansku nazočnost. Ali jedno je sigurno. Ne može se reći što je bilo prije, kruh ili pivo.

Znanstvenici se slažu da su nastali istovremeno, ali problem je mnogo veći. Pitanje je što je nastalo kao nusprodukt. Je li pivo nusprodukt kruha ili obrnuto. Kad pogledamo u kakvoj alkofilskoj civilizaciji živimo, pustim promatranjem ljudi i običaja možemo sa sigurnošću zaključiti da je pivo bilo prvo. Prvo se valjalo dokopati napitka koji omogućava pomak svijesti i blizinu božanskog, a kruh je tek u drugom planu. Zato pametni znanstvenici, arheolozi i antropolozi koriste termin beerbread spajajući pivo i kruh u istu riječ. Ne želeći dati prvenstvo ni jednom ni drugom.

Pivo je od svojih prapočetaka bilo u kuhinji. Ono je i nastalo u kuhinji. ‘Tekući kruh’ nikada nije bio samo dodatak već sastavni dio recepta. Nekada se pivo neusporedivo više koristilo u kuhinji. Vrijeme je za povratak!

Lažni sukob piva i vina

Običaj da se uz hranu pije vino prevladao je našom civilizacijom. Odnos piva i vina oduvijek je bio opterećen predrasudama. Vuku se još iz rimskih vremena. Pivo nosi epitet barbarskog pića sve do naših restoranskih dana. Kao da je vino za finu intimnu večeru, a pivo u drugom planu, kao piće za fast-food, pizzu ili ćevape.

Kao i obično i ovu podjelu podržavati će samo neuki, neodgojenog nepca. Pivo se jednako dobro može spajati sa hranom kao i vino. Dapače, pivo je u raznolikosti okusa i mirisa donosi čak i širi raspon nego vino.

Kuhanje s pivom

Lažni sukob i opreka pivo-vino prenosi se i na kuhanje. Postoje gomile recepata u kojima je vino važan sastojak, a pivo se spominje rijetko. Kao da služi samo za polijevanje odojka na ražnju.

Prvi preduvjet za kuhanje s pivom je ispunjen. Napokon su nam dostupna slavna svjetska piva, a i naši pivari proizvode više vrsta piva. Nije više kao nekad – dvije vrste, svjetlo i tamno! Danas se u dućanima može kupiti i lager i pšenično pivo, samostanska piva, posebna lambic voćna piva pa čak i trapistička koja nose prestižnu etiketu ‘Autentic Trappist Product’. Tu su i piva iz Njemačke, Češke i Belgije, Irske.

Kuhanje s pivom može biti zanimljiva i maštovita avantura. Raznolikost vrsta i okusa piva toliko je velika da se uvijek može pronaći pivo koje odgovara nekom jelu kao piće i kao sastojak. Od gulaša od kolača i raznih deserata. Od ribe do mesa i povrća. A o gljivama da i ne govorim.

Pivo isto tako savršeno pristaje raznim kulinarskim tehnikama. Od mariniranja, deglaziranja, pečenja, pirjanja, poširanja… Gorčina hmelja daje plemenitu gorčinu jelu. Ječmeni slad, osnova proizvodnje piva dodaje slatkoću. I na kraju kvasac koji npr. u pšeničnim pivama dodaje jelima, pogotovo tijestu, lagani kvasni okus. Enzimi kvasca idealni su i za omekšavanje mesa.

Probajte vodu zamijeniti pivom i kuhati na pari, npr škampe. Deglazirajte s pivom. Zamijenite vodu ili temeljac s jednim dijelom jakog piva. Sjetite se pivskog tijesta. Ustvari, ako volite pivo, recepti i upotreba dolaziti će sami od sebe.

Stari srednjovjekovni recepti koji su sada dostupni na internetu pokazuju važnost piva u kuhinji. I naša istarska supica ima pivsku varijantu. Krenite s najjednostavnijim receptom, ali izaberite neko dobro pivo.

Zemlje kulture piva kao Njemačka, Belgija i Engleska imale su običaj kuhanja piva u gostionicama. Do danas su ostali srednjovjekovni recepti za kuhano pivo, pivo u koje su se dodavali različiti začini. Kuhano je pivo bilo najnormalnije služeno u europskim gostionicama od šesnaestog od devetnaestog stoljeća.

Stari recept za kuhano pivo ‘wassail’ kaže:

Prvo u posudu staviti šećer pa zatim vruće pivo sa muškatnim oraščićem, đumbirom i cimetom. Sve to treba stajati nekoliko sati, a zatim se podgrije i doda kriška preprženog kruha.

Vezani članci