Velik broj ljudi ima običaj isprati piletinu pod mlazom vode prije nego je krenu pripremati misleći kako će na taj način ukloniti bakterije s mesa. No prema najnovijem istraživanju Britanske agencije za ispravnost hrane (FSA), ovaj ‘ritual’ je iznimno opasan po zdravlje onih koji ga prakticiraju.
Prema spomenutom istraživanju, čak 65% pilećeg mesa sadrži bakteriju campylobacter koja je nakon salmonelle najčešći uzročnik trovanja hranom. Ova bakterija se uništava termičkom obradom pilećeg mesa, ali nedovoljnim pranjem ruku, pribora i nehigijenskom upotrebom kuhinjskih krpa dolazi do rekontaminacije gotovog jela i inficiranja ljudi.
Kroskontaminacija campylobacter bakterijom
Problem ne predstavlja samo pranje sirove piletine već način na koji se ona pere, odnosno kapljice vode koje se odbijaju od pileće meso i koje na taj način ‘zagađuju’ radnu površinu, odjeću i ruke osoba koje kuhaju i ostali pribor za kuhanje u radijusu od 90 cm.
Više od dvije petine kuhara u Velikoj Britaniji navodi kako je pranje piletine uobičajena praksa i dio pripreme hrane, a Britanska agencija za ispravnost hrane uputila je apel kuharima da to prestanu raditi kako bi se smanjio rizik od zaraze campylobacter bakterijom.
Simptomi težeg oblika kampilobakterioze mogu biti bol u mišićima, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, grčevi, bol u stomaku, proljev, temperatura, iscrpljenost i delirij.
Godišnje čak 280.000 ljudi u Velikoj Britaniji oboli od nekog oblika trovanja hranom, a četiri od pet slučaja su uzrokovani zaraženim pilećim mesom.
Kako spriječiti trovanje campylobacter bakterijom?
1. Pravilno skladištite sirovu piletinu
Sirovu piletinu dobro prekrijte ili omotajte prozirnom folijom i pohranite na dno frižidera kako eventualni sokovi iz piletine ne bi kapali po ostaloj hrani i kontaminirali je bakterijom.
2. Ne perite sirovu piletinu
Pranje sirove piletine neće ubiti bakterije već ih može proširiti na radnu površinu i ostale namirnice u blizini sudopera.
3. Operite korišteni kuhinjski pribor
Nakon obrade sirove piletine obavezno i temeljito operite sav kuhinjski pribor koji je došao u kontakt sa sirovim mesom – daska za rezanje, noževi, tanjuri, radna površina. Operite ruke sapunom i toplom vodom.
4. Termički obradite meso
Za razliku od vode, termička obrada ubija bakterije. Ako zarežete najdeblji dio pilećeg mesa i vidite da su sokovi prozirni (nema krvi) i da meso nije ružičaste boje, znači da je dobro termički obrađeno. Za svaki slučaj možete koristiti i kuhinjski termometar.
(Izvor: Food Standards Agency)