Pranje sirove piletine uzrokuje trovanje hranom

2014
19 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Pranje sirove piletine uzrokuje trovanje hranom

Najnovija istraživanja pokazala su kako pranje sirove piletine povećava rizik od zaraze campylobacter bakterijom koja uzrokuje trovanje hranom.

Velik broj ljudi ima običaj isprati piletinu pod mlazom vode prije nego je krenu pripremati misleći kako će na taj način ukloniti bakterije s mesa. No prema najnovijem istraživanju Britanske agencije za ispravnost hrane (FSA), ovaj ‘ritual’ je iznimno opasan po zdravlje onih koji ga prakticiraju.

Prema spomenutom istraživanju, čak 65% pilećeg mesa sadrži bakteriju campylobacter koja je nakon salmonelle najčešći uzročnik trovanja hranom. Ova bakterija se uništava termičkom obradom pilećeg mesa, ali nedovoljnim pranjem ruku, pribora i nehigijenskom upotrebom kuhinjskih krpa dolazi do rekontaminacije gotovog jela i inficiranja ljudi.

Kroskontaminacija campylobacter bakterijom

Problem ne predstavlja samo pranje sirove piletine već način na koji se ona pere, odnosno kapljice vode koje se odbijaju od pileće meso i koje na taj način ‘zagađuju’ radnu površinu, odjeću i ruke osoba koje kuhaju i ostali pribor za kuhanje u radijusu od 90 cm.

Više od dvije petine kuhara u Velikoj Britaniji navodi kako je pranje piletine uobičajena praksa i dio pripreme hrane, a Britanska agencija za ispravnost hrane uputila je apel kuharima da to prestanu raditi kako bi se smanjio rizik od zaraze campylobacter bakterijom.

Simptomi težeg oblika kampilobakterioze mogu biti bol u mišićima, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, grčevi, bol u stomaku, proljev, temperatura, iscrpljenost i delirij.

Godišnje čak 280.000 ljudi u Velikoj Britaniji oboli od nekog oblika trovanja hranom, a četiri od pet slučaja su uzrokovani zaraženim pilećim mesom.

Kako spriječiti trovanje campylobacter bakterijom?

1. Pravilno skladištite sirovu piletinu

Sirovu piletinu dobro prekrijte ili omotajte prozirnom folijom i pohranite na dno frižidera kako eventualni sokovi iz piletine ne bi kapali po ostaloj hrani i kontaminirali je bakterijom.

2. Ne perite sirovu piletinu

Pranje sirove piletine neće ubiti bakterije već ih može proširiti na radnu površinu i ostale namirnice u blizini sudopera.

3. Operite korišteni kuhinjski pribor

Nakon obrade sirove piletine obavezno i temeljito operite sav kuhinjski pribor koji je došao u kontakt sa sirovim mesom – daska za rezanje, noževi, tanjuri, radna površina. Operite ruke sapunom i toplom vodom.

4. Termički obradite meso

Za razliku od vode, termička obrada ubija bakterije. Ako zarežete najdeblji dio pilećeg mesa i vidite da su sokovi prozirni (nema krvi) i da meso nije ružičaste boje, znači da je dobro termički obrađeno. Za svaki slučaj možete koristiti i kuhinjski termometar.

(Izvor: Food Standards Agency)

Vezani članci