2016

Sastojci

  • 180-200 g Ćebase
  • 2 veća krumpira
  • 2 veća batata
  • 30 g mladog luka
  • 70 g dimljenog polutvrdog sira
  • 0,5-1 dcl mlijeka
  • jaje (po želji)
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
26 Listopad 2016, Komentari: Comments Off on Punjeni krumpir i batat s Ćebasom

Punjeni i zapečeni krumpiri su jelo koje svi vole. Na isti način isprobajte pripremiti batat, a nadjev dodatno pojačajte pečenom Ćebasom ili jajetom.

Krumpir kao najrasprostranjenija svjetska namirnica je ujedno i najčešće posluživana namirnica na našim stolovima.

Volim krumpire jer su savršeno prilagodljivi skoro svakom jelu ili namirnici s kojom ga želite sljubiti. Kiselo, ljuto, slano ili slatko, krumpir će pasati uz sve ako se kvalitetno pripremi.

Danas sam s vama odlučio podijeliti jedan recept gdje je krumpir glavno jelo i sljubljen je s batatom ili kako ga svi od milja zovemo – slatkim krumpirom.

Pire od krumpira i batata će vas odmah oduševiti svojom slatko – slanom kombinacijom i kremastom teksturom, dok će malo jače okuse cijelom jelu pružiti hrskava i slana pečena kora krumpira, kao i dimljeni sir i neizostavne Ćebase.

Ako ste više jutarnji tip, dio smo napunili i s jajima pa da ovako punjeni krumpir i batat može proći i kao malo “jači” doručak.

punjeni-batat-s-cebasom-02

Priprema:

Krumpire i batat dobro operite pod mlazom vode kako bi s kore uklonili svu prljavštinu. Svaki od njih položite u komad aluminijske folije, te ih začinite sa soli i paprom i prelijte s malo maslinovog ulja.

Zamotajte ih čvrsto u aluminijsku foliju i tako zamotane ih stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 45-60 minuta (ovisno o veličini krumpira).

Kada su krumpiri i batat pečeni i dovoljno hladni da možete s njima rukovati prerežite ih po dužini na pola te ih izdubite žlicom. Ne trebate ih očistiti do kože iznutra, već je dovoljno da ostavite oko pola centimetra mesa do kore.

Izdubljeni krumpir i batat vilicom usitnite i pretvorite uz dodatak 50-100 ml mlijeka u kombinirani pire krumpir. U pire krumpir dodajte začine po želji, naribani dimljeni sir i nasjeckani mladi luk. Ponovno sve pomiješajte.

Ćebase ispecite na naglo na grill tavi, te i njih kada ćete moći rukovati s njima narežite na male kocke te pomiješajte s punjenjem za krumpire.

Na kraju s dobivenom smjesom napunite pečene kore krumpira i batata u koje možete, ali i ne morate, u sredini ili na jednoj od strana napraviti udubinu ili ostavili prazno pa da tamo lupite jedno manje jaje.

Prije posluživanja krumpire ispecite još jednom na 200 stupnjeva, ali ovaj put samo 25-30 minuta.

Vezani članci