Što kažete na slasne punjene patlidžane u marokanskom štihu? Za ovaj mirisan, jednostavan recept vam treba svega par velikih patlidžana, šaka mirisnih začina i oko pola kilograma mljevene junetine. I na kraju, za dodatnu svježinu par žlica jogurta i tostirani pinjoli.
Začinska mješavina ras el hanout koju koristim u ovom receptu za mesni nadjev je vjerojatno najpoznatija mješavina začina sjevernoafričke kuhinje, a u osnovi ju čine ovi začini – cimet, kurkuma, đumbir, kumin, paprika, crni papar, piment, kardamom, klinčić i muškatni oraščić. Savršena je kako za mesna tako i za povrtna jela. Možete ju pronaći u svim trgovinama začina, ali isto tako ju možete napraviti sami.
SASTOJCI
Za nadjev:
Dodatno:
Priprema:
- Patlidžane operite, posušite pa ih uzdužno prerežite po pola, zatim nožem dijagonalno zarežite meso patlidžana i napravite mrežu. Posolite, utrljajte sol i pustite da odstoji 10-15 minuta pa istisnite višak tekućine.
- U zdjelici izmiješajte maslinovo ulje, kumin, korijander, dimljenu slatku papriku i đumbir, tom mješavinom premažite patlidžane, složite ih u pleh za pečenje tako da je začinjeni dio okrenut prema gore i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 45 minuta. Na dobro zagrijanoj suhoj tavi istostirajte pinjole, prebacite na tanjur i pustite da se ohlade.
- Pripremite nadjev: luk nasjeckajte na sitno, ubacite ga u tavu u kojoj ste zagrijali par žlica maslinova ulja i sotirajte 6-7 minuta. Dodajte protisnuti češnjak, sotirajte još minutu pa ubacite mljevenu junetinu i sotirajte ju 12-15 minuta dok se lijepo ne zazlati. Dodajte ras el hanout, posolite, popaprite i dobro izmiješajte pa dodajte koncentrat rajčice. Izmiješajte i podlijte vodom, nastavite kuhati dok se lijepo ne zgusne, odnosno ne reducira tekućina.
- Izvadite patlidžane iz pećnice, žlicom pritisnite meso patlidžana prema dolje, kao da radite malu barkicu, napunite mesnim nadjevom, dodajte gore par žlica grčkog jogurta, pospite tostiranim pinjolima i poslužite uz salaticu od svježih krastavaca, mini rajčica i bosiljka.