×
×
Punjeni patlidžani u marokanskom štihu
Recepti

Punjeni patlidžani u marokanskom štihu

Ako volite patlidžane, uz ovaj ćete ih recept voljeti još više jer kombinacija okusa osvaja na prvu! 

Što kažete na slasne punjene patlidžane u marokanskom štihu? Za ovaj mirisan, jednostavan recept vam treba svega par velikih patlidžana, šaka mirisnih začina i oko pola kilograma mljevene junetine.  I na kraju, za dodatnu svježinu par žlica jogurta i tostirani pinjoli.

Začinska mješavina ras el hanout koju koristim u ovom receptu za mesni nadjev je vjerojatno najpoznatija mješavina začina sjevernoafričke kuhinje, a u osnovi ju čine ovi začini – cimet, kurkuma, đumbir, kumin, paprika, crni papar, piment, kardamom, klinčić i muškatni oraščić. Savršena je kako za mesna tako i za povrtna jela. Možete ju pronaći u svim trgovinama začina, ali isto tako ju možete napraviti sami.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    Za nadjev:

    Dodatno:

Priprema:

  1. Patlidžane operite, posušite pa ih uzdužno prerežite po pola, zatim nožem dijagonalno zarežite meso patlidžana i napravite mrežu. Posolite, utrljajte sol i pustite da odstoji 10-15 minuta pa istisnite višak tekućine.
  2. U zdjelici izmiješajte maslinovo ulje, kumin, korijander, dimljenu slatku papriku i đumbir, tom mješavinom premažite patlidžane, složite ih u pleh za pečenje tako da je začinjeni dio okrenut prema gore i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 45 minuta. Na dobro zagrijanoj suhoj tavi istostirajte pinjole, prebacite na tanjur i pustite da se ohlade.
  3. Pripremite nadjev: luk nasjeckajte na sitno, ubacite ga u tavu u kojoj ste zagrijali par žlica maslinova ulja i sotirajte 6-7 minuta. Dodajte protisnuti češnjak, sotirajte još minutu pa ubacite mljevenu junetinu i sotirajte ju 12-15 minuta dok se lijepo ne zazlati. Dodajte ras el hanout, posolite, popaprite i dobro izmiješajte pa dodajte koncentrat rajčice. Izmiješajte i podlijte vodom, nastavite kuhati dok se lijepo ne zgusne, odnosno ne reducira tekućina.
  4. Izvadite patlidžane iz pećnice, žlicom pritisnite meso patlidžana prema dolje, kao da radite malu barkicu, napunite mesnim nadjevom, dodajte gore par žlica grčkog jogurta, pospite tostiranim pinjolima i poslužite uz salaticu od svježih krastavaca, mini rajčica i bosiljka.