Sastojci
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 2 veća patlidžana
- 2 glavice crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar
- 200 g svježe rajčice
- 0.5 dl maslinovog ulja
- vezica svježeg peršina
- 100 g sira ribanca
Patlidžani punjeni nadjevom od mljevenog mesa i rajčice te zapečeni u pećnici su klasično jelo kojem ćete se rado vraćati. Ljeti ga poslužite hladnog, uz salatu od krastavaca i vrhnja.
Punjene “lađice” od patlidžana su brzo gotove i omiljeno su ljetno jelo, onda kad su patlidžani u sezoni.
Priprema:
Patlidžane prerežite na pola po dužini i izdubite nožem. Meso patlidžana koje ste izvadili narežite na kockice. Luk, češnjak, rajčicu i peršin očistite i sitno nasjeckajte.
U tavu stavite ulje pa naglo s obje strane prepržite izdubljene polovice patlidžana koje ste prethodno posolili i ostavili desetak minuta da odstoje. Kad malo omekšaju, izvadite ih i stavite u lim za pečenje tako da izdubljenu stranu okrenete prema gore.
U posudu u kojoj ste pržili patlidžane dodajte sjeckani luk i popržite do zlatno žute boje, a zatim dodajte meso i češnjak. Sve kratko popržite, a potom dodajte meso patlidžana koje ste narezali na kockice, rajčicu i kosani peršin.
Kratko popržite, dotjerajte okus pa smjesom punite izdubljene polovice patlidžana. Po patlidžanima obilato posipajte sir ribanac i zapecite u pećnici 10-12 minuta na 170°C.
Ovo jelo poslužite hladno u toplim ljetnim danima, a po želji kao prilog poslužite salatu od krastavaca s vrhnjem.