Napravite originalni ragu alla bolognese

2014

Sastojci

  • 400 g svježih tagliatella ili fettucina
  • 300 g mljevene junetine
  • 150 g pancete
  • 50 g mrkve
  • 50 g celera
  • 50 g luka
  • 40 g duplog koncentrata rajčice
  • 1/2 čaše crvenog ili suhog bijelog vina
  • 180 ml mlijeka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
30 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Napravite originalni ragu alla bolognese

Čini se da ne postoji pravi, autentični recept za ragu alla bolognese no ovaj koji se pojavljuje u jednom od poglavlja Accademia Italiana della Cucina iz 1982. godine je verzija najpribližnija originalu.

Ragu se kuha na laganoj vatri najmanje sat vremena kako bi razvio kompleksan okus i pravu gustoću. U originalnom receptu se nije koristilo mljeveno meso već se teletina ili junetina sjeckala nožem na sitne komade, a umak se kuhao četiri sata dok se meso nije u potpunosti raspalo.

Ragu bolognese se ne poslužuje sa špagetima jer je ta vrsta tjestenine preuska i meso se ne može zadržati na njoj. Umjesto špageta, ragu poslužite s tagliatellama, a možete ga upotrijebiti i kao nadjev za lazanje ili kanelone.

Prema Bolonjskoj kulinarskoj školi, ragu alla bolognese ne sadrži umak od rajčice već se svježa ili konzervirana rajčica dodaju tek toliko da raguu daju slatkasti okus. Meso se pak polako kuha u mlijeku kako bi se smanjila kiselost svježih rajčice koje se dodaju kasnije.

tagliatelle

Priprema:

Na maslinovom ulju lagano popržite usitnjenu pancetu sve dok ne počne otpuštati masnoću. Pazite da je ne prepečete. Dodajte povrće i pirjajte miješajući dok luk nije postao staklast. Dodajte junetinu i pirjajte dok ne poprimi laganu smeđu boju. Dodajte koncentrat rajčice i vino i dobro promiješajte, a potom postepeno dodavajte mlijeko.

Začinite solju i paprom, poklopite i kuhajte 3 do 4 sata na vrlo laganoj vatri. Povremeno promiješajte i ako vidite da meso postaje suho, dolijte malo mlijeka.

Poslužite s kuhanim tagliatellama ili fettuccinima (nikako špagetima), a začinite svježe ribanim parmezanom.

Vezani članci