2013

Sastojci

  • (za 4 osobe)
  • Nadjev:
  • 500g mljevene junetine
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 crvena paprika rog
  • 100g slanine
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 8 crnih maslina bez koštica
  • 1 tvrdo kuhano jaje
  • 50g suhih crnih grožđica
  • sol, papar, smeđi šećer
  • timjan
  • tabasco umak ili chili papričica
  • 1 jaje za premaz
  • Tijesto:
  • 3 šalice oštrog brašna
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica morske soli
  • po potrebi mlake vode
12 Rujan 2013, Komentari: Comments Off on Recept za ulazak u MasterChef: Empanade

Hrvatica Nataša Crnjac nije pobijedila u američkom MasterChefu. Talijan Luca Mafe tako je postao prvi muški kuhar koji je osvojio taj američki show.

Borba kuharskih titana Nataše Crnjac i Luke Mafe u američkom kulinarskom showu MasterChef bila je zaista impresivna i teška. Suci su nakon proglašenja pobjednika rekli kako su iznimno teško došli do odluke, a Gordon Ramsey čak je otišao toliko daleko da je zamolio suce da naprave presedan u showu i prvi put oboje natjecatelja proglase pobjednicima. Ipak, pobjednik je samo jedan.

Da ne plačemo za Natašom, istaknimo kako je zapravo sve počelo za ovu mladu djevojku.

Nataša Crnjac ušla je u finale američkog Masterchefa, ali ulazak u sam show dobila je zahvaljujući receptu iz domovine svoje majke Argetinke: empanadama i odreskom u chimichuri umaku.

Želite li samo isprobati ovo jednostavno, a osvajajuće jelo, trebate tek sat vremena za pripremu, a mi ćemo vam otkriti recept.

empanade

Priprema: 

Isjeckajte slaninu i luk, pa ih popržite na laganoj vatri dok luk ne postane proziran, a slanina lagano hrskava. Dodajte papriku sjeckanu na kockice, zatim meso.

Skinite s plamena i dodajte koncentrat rajčice, zatim suhe crne grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi dok nisu omekšale, sjeckane masline i izgnječeno tvrdo kuhano jaje. Dodajte sol i papar, prstohvat timijana (majčine dušice) i malo smeđeg šećera. Promiješajte i kapnite nekoliko kapi tabasco umaka ili dodajte mljevenu chili papričicu za ljubitelje ljućeg okusa.

Kuhajte otklopljeno oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi.

Dok se nadjev hladi, napravite tijesto za empanade od brašna, maslinovog ulja, soli i vode. Pripazite da tijesto bude malo tvrđe jer bi se empanade mogle raspasti. Rastanjite tijesto do 4mm, pa pomoću tanjurića napravite 6 krugova. Rastegnite ih tako da dobiju elipsasti oblik. Napunite svaki pripremljenim nadjevom, preklopite, a rubove pritisnite vilicom. Imajte na umu da nadjev treba biti hladan kako se tijesto ne bi raspalo.

Maslinovim uljem premažite protvan za pečenje, na njega posložite empanade i premažite ih razmućenim jajem. Pecite u pećnici na 230 stupnjeva oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno uz umak prema želji.

Vezani članci