×
×
Roštiljanje u stambenim zgradama? Da, ali…
Novosti

Roštiljanje u stambenim zgradama? Da, ali…

U vremenima kad je mnogima jedina opcija roštiljanje na balkonu bez prevelikog druženja, doznajte koja su pravila i ograničenja, posebice ako živite u zgradi.

Roštiljanje na balkonu je dopušteno, ali…

Jedna od najvećih nedoumica ljubitelja roštilja koji žive u gradu je pitanje smije li se roštiljati u zgradama. Odnosno, na balkonu ili terasi. Odgovor je da, ali (uvijek postoji ali) imajte na umu da roštiljanje zahtijeva više brige nego ono u prirodi na otvorenom.

Naime, ne postoji nijedan zakon koji izričito zabranjuje roštiljanje u stambenim zgradama. Međutim, iako ne postoji takav zakon, svejedno provjerite što stoji u vašem kućnom redu. Ako se nigdje ne spominje roštiljanje (a vjerojatno se ne spominje), možete roštiljati.

rostiljanje-u-stambenim-zgradama-02
Na balkonu ne “raspaljujte” klasični roštilj na ugljen!

Susjedi se svejedno mogu žaliti

Recimo da ste “prošli” sve zakone, i državne i one kućnog reda, i dalje nemate zeleno svjetlo za roštiljanje bez pravila. Možda će vaš roštilj, ma kako on ukusan i sočan bio, smetati vašim susjedima i njihovom opranom rublju (da, moguće je da nekome smeta miris roštilja).

U tom slučaju, vaši susjedi se mogu pozvati na čl. 110. st. 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji kaže: “Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa (…) ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini…”.

Odaberite pravi roštilj za balkon

Kako biste izbjegli ili minimizirali takve neugodne situacije, odaberite pravi roštilj za balkon. Budući da vam sigurno nije u cilju alarmirati vatrogasce i dovesti u opasnost sebe i svoje susjede, onda nipošto na balkonu ne “raspaljujte” klasičan roštilj na ugljen.

Plinski roštilj ili pak onaj na struju idealne su opcije za balkonsko roštiljanje u zgradi. Ako imate i natkriveni roštilj, onda ste sigurni od bilo kakvih potencijalnih pritužbi.

Čak i kada roštiljate u tako kontroliranim uvjetima, povećajte oprez i mislite na druge.

A ako mislite da ne znate što “baciti” na roštilj, tavu ili u lonac za Praznik rada, imamo 15 recepata koji mogu riješiti taj problem.