RougeMarin: Od burgera do bistroa

2016
15 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za RougeMarin: Od burgera do bistroa

RougeMarin je odavno prerastao hamburgere s kojima je započeo svoju priču. Danas je to odličan bistro zanimljive ponude, s čvrstim naglaskom na sezonsko i domaće.

RougeMarin je restoran kojeg pratimo od samih početaka – tada je to bio tek kiosk na Folnegovićevom naselju, daleko od centra grada, na samom ulasku u bivšu Tvornicu električnih žarulja, a prodavali su hamburgere. Ipak, bio je to sasvim drugačiji burger koji je označio početak hamburger revolucije u Zagrebu, a činjenica neatraktivne lokacije pokazala se sasvim nevažnom.

Pomalo su se širili, prvo s terasom, a onda su ušli u zgradu i stvorili industrijski dizajniran prostor s više od 70 sjedaćih mjesta (bez terase).

Kako se širio prostor, tako je rastao i jelovnik, a RougeMarin je danas lokal izuzetno opuštajuće atmosfere spreman za sve vrste gostiju.

rougemarin-01

Iako su hamburgeri i danas u ponudi, odavno je to prestala biti burger priča, pa ih stoga ovog puta nismo ni isprobavali. Upali smo bez rezervacije na radni dan, nešto prije podne, i dobili stol u kutu za dvoje, sretni jer smo se uspjeli ugurati. Nakon dvadesetak minuta, restoran je bio pun kao šipak.

Na jelovniku domaće i sezonsko

RougeMarin već neko vrijeme mijenja jelovnik svakog ili svakog drugog mjeseca (s burgerima, 20-30 jela), uvijek s naglaskom na sezonsko i domaće.

Za početak, odabrali smo dvije juhe – jednu krem, od mrkve i đumbira s komadićima naranče i krekerom od rogača (25 kn). Ljutina đumbira te kiselina i svježina koje je dala naranča dobra su suprotnost, ali i odličan par slatkoći mrkve.

rougemarin-05

Druga juha bila je bistra od domaće kokoši i goveđeg repa s povrćem i rezancima (26 kn), kakvu biste prije pronašli kod bake na ručku. Posebno nam se dopalo što cvjetići brokule nisu bili raskuhani već hrskavi pod zubom.

Budući da smo željeli isprobati što više jela, iako nas je bilo dvoje, naručili smo još tri različita “glavna” tanjura.

Kao svojevrsno toplo predjelo (iako ga tako u RougeMarinu ne predstavljaju) kušali smo njoke od muškatne tikve s raguom od junećeg mesa, baby špinatom, ljutikom, mladim lukom, vlascem i listićima parmezana.

rougemarin-06

Ovaj nas je tanjur potpuno osvojio svojim dubokim, toplim, jesenskim okusima tikve i junećeg mesa, naglašenih trojcem iz roda lukova. Jelo košta 56 kn, a toliko nam se dopalo da ćemo ga pokušati reproducirati kod kuće.

Nastavili smo sa svinjskim lungićem kojeg su pratili pire od bijelog graha s misom, umak od maturiranog jabučnog aceta s tostiranim lješnjacima i relish od jabuke, mrkve i čičoke (65 kn).

Iako smo generalno pomalo skeptični prema grahoricama u formi pirea, ovaj je bio uspješan, svakako zahvaljujući i umaku i lješnjacima. Lungić je bio odlično pečen, i iako je jedno vrijeme čekao na stolu da završimo s njokima, nimalo nije izgubio na sočnosti.

rougemarin-07

Treće jelo na meniju definirano je kao business lunch, a riječ je o orijentalnom shish ražnjiću sa salatom od zelene leće i tostiranog kukuruza, mladim lukom i cijeđenim jogurtom sa svježim čilijem (52 kn).

Meso je iznutra bilo lijepe roze boje, što podržavamo, no, imalo je blagih problema sa samom strukturom. Nenametljivi prilog dobro je pasao uz dominaciju orijentalnih začina u samom shish ražnjiću.

Ručak smo završili s dva deserta, izvrsnim tartom od limuna (16 kn) i tiramisuom u staklenoj teglici (18 kn), i bio je to dobar zaključak cijele priče.

rougemarin-08

Bez pića, ova nemala količina hrane košta oko 250 kn, a cijene u RougeMarinu, s obzirom na to što dobijete na tanjuru, smatramo više nego poštenim.

RougeMarin je restoran kojem se vraćamo od prvog burgera. Uživamo pratiti ideje koje ostvaruje chef i vlasnik Marin Medak, od početnog kioska preko restorana pa do artisan mesnice i čokolaterije. Već sada se veselimo novostima koje nas sigurno čekaju.

Naziv: RougeMarin
Vrsta: bistro
Adresa: Ulica Frana Folnegovića 10, Zagreb
Radno vrijeme: pon-sub od 11 do 23 sata, nedjeljom zatvoreno
Telefon: 01 6187 776
Ponuda: hamburgeri, mesna jela, riblja jela, juhe

Vezani članci