Restoran Rub&Stub: Evo kamo s viškom namirnica!

2014
Volim meso Volim meso

24 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Restoran Rub&Stub: Evo kamo s viškom namirnica!

Danski restoran 'Rub&Stub' otvoren je u ljeto prošle godine. Po čemu su posebni? Koriste donirani višak namirnica od proizvođača hrane i dućana i pripremaju jeftina jela!

Rub&Stub je prvi restoran u Kopenhagenu koji se aktivno bori protiv ‘industrije’ bacanja hrane. Koristeći višak hrane od raznih proizvođača, supermarketa, pekarnica i ostalih firmi u industriji hrane, ovaj restoran želi bacanje hranje smanjiti na minimum. Održivi razvoj u punom smislu te fraze.

Višak hrane se odnosi na razne namirnice koje proizvođači ili supermarketi ne mogu staviti u prodaju, bilo da se radi o višku sezonskih namirnica ili povrću i voću koje nije savršenog izgleda i ne udovoljava estetskim kriterijima potrošačkog društva. Kvrgave mrkve, grbavi krastavci, mali poriluk, nepravilni krumpir ili pak višak božićne hrane koja se baca nakon Nove godine – sve prolazi. Radi se o svježim namirnicama koje su zdravstveno ispravne i u potpunosti jestive.

rub-stub-02

Cilj restorana je imati mrežu stalnih dobavljača viška hrane koja je još uvijek dobra i ispravna za jelo. U ranim fazama poslovanja, restoran je ipak morao kupovati određene namirnice kako bi osigurali dovoljnu količinu hrane za dnevnu ponudu. U svoje prostore mogu primiti 50-ak ljudi.

Zanimljivo, na meniju je uvijek najmanje jedno vegetarijansko jelo.

Kuhanje s ovakvim namirnicama predstavlja pravi izazov. Chef Tore Heerup kaže kako je izazov biti kreativan svaki dan jer moraju smisliti novi meni od namirnica koje dobiju taj dan. Meni se komunicira na dnevnoj razini i putem Facebook stranice.

rub-stub-lasagne

Cijena jela ovisi o omjeru kupljenih i doniranih namirnica, ali ugrubo se može reći da se cijena glavnog jela kreće u rasponu od 60 do 130 kuna, a deserti od 25 do 35 kuna. Istovremeno, cijena prosječnog obroka u Kopenhagenu iznosi od 120 do 200 kuna.

Stotine volontera i dvoje zaposlenih

Ako vam je porcija bila preobilna, osoblje će vam rado spakirati ostatke kako bi ih mogli ponijeti doma. Ako vam je pak porcija bila premalena i još ste gladni – Rub&Stub vam daje mogućnost da zatražite još hrane koja vam neće biti naplaćena. Na taj način osiguravaju da svi idu kući punog stomaka i da je bacanje hrane svedeno na minimum.

rub-stub-01

Rub&Stub trenutno ima dvoje zaposlenih (jedan kuhar i voditelj projekta) dok su ostali volonteri na čijem se radu temelji uspjeh ovog restorana. Osim što pomažu u kuhinji i baru, stotinjak volontera vodi komunikaciju s dobavljačima, partnerima te rješavaju ostale logističke poslove. Vođenje restorana zahtijeva jako puno planiranja i koordinacije stoga je fascinantno vidjeti kako ovaj restoran funkcionira kad ga vode ljudi u svoje slobodno vrijeme.

Očekivano, ovaj restoran je neprofitan i dio udruge RETRO čiji prihod ide u razvoj humanitarnih projekata, primarno u Africi.

Vezani članci