Sastojci
- 100 g Delikates šunke (narezane na kockice)
- 2 krumpira
- 3 mrkve
- 200 g zaleđenog graška
- 3 jaja (tvrdo kuhana)
- 4-5 kiselih krastavaca
- ½ kiselkaste jabuke (npr. Granny Smith)
- 1 žličica Dijon senfa
- 150 g majoneze
- sol, papar
- sok ½ limuna
Vrijeme blagdana je nezamislivo bez poznatih, tradicionalnih okusa. Sarma, mlinci, francuska i/ili ruska salata samo su dio standardnog božićnog menija.
Vrijeme je svega lijepog i blagdanskog pa tako i dobre hrane. Koliko god volim eksperimentirati s novim i drugačijim okusima, u vrijeme blagdana se uvijek nekako vraćam onim dobrim, starim, poznatim okusima. Jednostavno, blagdani su mi nezamislivi bez mlinaca, sarme i francuske salate.
A ovoj potonjoj se možda i najviše veselim, posebno dan nakon Božića kada je, uz sve druge blagdanske ostatke, uguram u bogati sendvič.
Budući da za blagdane igram na kartu poznatog, ne eksperimentiram previše s tom salatom, tek ponekad, kad sam željna malih promjena, ubacim u nju u kockice šunke i tako dobijem bogatu salatu za ljubitelje mesa – tzv. rusku salatu.
To je ujedno i glavna razlika između francuske i ruske salate, a sve o njihovoj zanimljivoj povijesti i vezi možete pročitati u članku.
Ja ću se ovaj put zadržati samo na receptu jer će se francuska salata zasigurno naći na puno blagdanskih stolova.
Priprema:
Krumpire i mrkve ogulite, operite i narežite na kockice. Kuhajte ih u blago posoljenoj vodi dok ne omekšaju.
Skuhajte i zaleđeni grašak. Sve procijedite i dobro ohladite.
Tvrdo kuhana jaja ogulite i narežite na kockice. Narežite i krastavce te polovicu kiselkaste jabuke.
Pomiješajte narezana jaja, krastavce, jabuku te kuhane mrkve, krumpir i grašak. Dodajte i narezanu šunku.
Pomiješajte senf s majonezom, pa time začinite pripremljeno povrće. Okus doradite solju, paprom i limunovim sokom.
Dobro ohladite i poslužite uz nareske ili jela po želji.