Vrijeme je svega lijepog i blagdanskog pa tako i dobre hrane. Koliko god volim eksperimentirati s novim i drugačijim okusima, u vrijeme blagdana se uvijek nekako vraćam onim dobrim, starim, poznatim okusima. Jednostavno, blagdani su mi nezamislivi bez mlinaca, sarme i francuske salate.
A ovoj potonjoj se možda i najviše veselim, posebno dan nakon Božića kada je, uz sve druge blagdanske ostatke, uguram u bogati sendvič.
Budući da za blagdane igram na kartu poznatog, ne eksperimentiram previše s tom salatom, tek ponekad, kad sam željna malih promjena, ubacim u nju u kockice šunke i tako dobijem bogatu salatu za ljubitelje mesa – tzv. rusku salatu. To je ujedno i glavna razlika između francuske i ruske salate.
SASTOJCI
Priprema:
- Krumpire i mrkve ogulite, operite i narežite na kockice. Kuhajte ih u blago posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Skuhajte i zaleđeni grašak. Sve procijedite i dobro ohladite.
- Tvrdo kuhana jaja ogulite i narežite na kockice. Narežite i krastavce te polovicu kiselkaste jabuke. Pomiješajte narezana jaja, krastavce, jabuku te kuhane mrkve, krumpir i grašak. Dodajte i narezanu šunku.
- Pomiješajte senf s majonezom, pa time začinite pripremljeno povrće. Okus doradite solju, paprom i limunovim sokom.
- Dobro ohladite i poslužite uz nareske ili jela po želji.