Slavni prilozi: Ruska i francuska salata

2016

Sastojci

  • 100 g Delikates šunke (narezane na kockice)
  • 2 krumpira
  • 3 mrkve
  • 200 g zaleđenog graška
  • 3 jaja (tvrdo kuhana)
  • 4-5 kiselih krastavaca
  • ½ kiselkaste jabuke (npr. Granny Smith)
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 150 g majoneze
  • sol, papar
  • sok ½ limuna
18 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Slavni prilozi: Ruska i francuska salata

Vrijeme blagdana je nezamislivo bez poznatih, tradicionalnih okusa. Sarma, mlinci, francuska i/ili ruska salata samo su dio standardnog božićnog menija.

Vrijeme je svega lijepog i blagdanskog pa tako i dobre hrane. Koliko god volim eksperimentirati s novim i drugačijim okusima, u vrijeme blagdana se uvijek nekako vraćam onim dobrim, starim, poznatim okusima. Jednostavno, blagdani su mi nezamislivi bez mlinaca, sarme i francuske salate.

A ovoj potonjoj se možda i najviše veselim, posebno dan nakon Božića kada je, uz sve druge blagdanske ostatke, uguram u bogati sendvič.

Budući da za blagdane igram na kartu poznatog, ne eksperimentiram previše s tom salatom, tek ponekad, kad sam željna malih promjena, ubacim u nju u kockice šunke i tako dobijem bogatu salatu za ljubitelje mesa – tzv. rusku salatu.

To je ujedno i glavna razlika između francuske i ruske salate, a sve o njihovoj zanimljivoj povijesti i vezi možete pročitati u članku.

Ja ću se ovaj put zadržati samo na receptu jer će se francuska salata zasigurno naći na puno blagdanskih stolova.

ruska-francuska-salata-detalj

Priprema:

Krumpire i mrkve ogulite, operite i narežite na kockice. Kuhajte ih u blago posoljenoj vodi dok ne omekšaju.
Skuhajte i zaleđeni grašak. Sve procijedite i dobro ohladite.

Tvrdo kuhana jaja ogulite i narežite na kockice. Narežite i krastavce te polovicu kiselkaste jabuke.

Pomiješajte narezana jaja, krastavce, jabuku te kuhane mrkve, krumpir i grašak. Dodajte i narezanu šunku.
Pomiješajte senf s majonezom, pa time začinite pripremljeno povrće. Okus doradite solju, paprom i limunovim sokom.

Dobro ohladite i poslužite uz nareske ili jela po želji.

Vezani članci