Omiljeni blagdanski prilog: Ruska ili Olivier salata

2014
30 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Omiljeni blagdanski prilog: Ruska ili Olivier salata

Francuska salata je miljenica među blagdanskim prilozima - prisutna je na svakom stolu i rado se 'gura' na tanjuru uz pečenja i hladne nareske. Razlika između francuske i ruske salate je u jednom sastojku - mesu.

Svatko ima svoj način pripreme, omjere, tajne sastojke i stil posluživanja francuske i ruske salate, ali otkud zapravo potječe?

Rusku ili Olivierovu salatu prvi put je pripremio ruski kuhar belgijskog podrijetla, Lucien Olivier, u moskovskom elitnom restoranu ‘Hermitage’ davne 1860. godine. Salata glavnog chefa postala je veoma popularna među posjetiteljima ovog restorana i njeno ‘zaštitno’ jelo. Iako je originalni recept za Olivierovu salatu bio tajan, tadašnja verzija sadržavala je meso divlje kokoši, teleći jezik, repove raka, kapare i meso dimljene patke.

Originalni dresing, odnosno preljev za rusku salatu sastojao se od majoneze pomiješane s francuskim bijelim octom, senfom i maslinovim uljem.

ruska-olivier-salata

Recept za Olivierovu salatu je po prvi put objavljen u tisku 1894. godine i to najprije u ruskom časopisu ‘Naša hrana’, a potom 1897. godine u knjizi ‘Vodič za osnove kulinarske umjetnosti’ autorice P. Aleksandrove.

Navedeni sastojci za rusku salatu su bili meso divlje kokoši, meso rakova, krumpiri, krastavac, zelena salata, aspik, kapare, masline i majoneza.

Originalni recept je nakon revolucije u Rusiji doživio pravu recesijsku transformaciju. Skupi sastojci ove popularne salate zamijenjeni su dostupnijim i jeftinijim namirnicama pa je tako kobasica zamijenila meso divlje kokoši, tvrdo kuhano jaje umjesto rakova, ukiseljeni krastavci zamijenili su svježe krastavce dok je grašak ‘uskočio’ umjesto kapara.

Današnja, moderna verzija salate Olivier sastoji se od kuhanih krumpira, kiselih krastavaca, graška, mrkve i kuhane govedine (ili piletine) ili šunke te je povezana majonezom i kao takva jedva sliči originalnoj salati.

Vezani članci