×
×
Saft od svinjetine i muškatne tikve
Recepti

Saft od svinjetine i muškatne tikve

Nakon dugog ljeta obilježenog roštiljadama na otvorenom, jesen je vrijeme za povratak u kuhinje i pripremu toplih i “utješnih” jela na žlicu.

Kad spominjemo saft, jasno je da se radi o poznatom jelu koje se kod nas vrlo često priprema u raznim varijacijama. Razlike se kreću od odabira mesa do načina zgušnjavanja i odabira priloga. Kako bih se malo odmaknuo od klasičnog okusa safta, isprobao sam ga napraviti od pomalo netipičnih namirnica.

Umjesto brašna za zgušnjavanje, u ovom receptu sam koristio pire od muškatne tikve. Poseban okus postigao sam dodavanjem domaćeg maslaca od kikirikija. Zvuči neobično i drugačije od safta na koji smo navikli, ali ako želite isprobati nešto novo, drugačije i sezonalno, ovaj saft je moja preporuka.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski but

Priprema:

  1. Muškatnu tikvu u komadu stavite peći u pećnicu na 200 °C, oko sat vremena.
  2. Za to vrijeme pripremite domaći maslac od kikirikija. Ja sam koristio oljušteni prženi i slani kikiriki kojeg sam u sjeckalici pretvorio u maslac te dodao još malo soli. Ako imate sjeckalicu slabije jačine, u kikiriki dodajte malo ulja kako biste ga lakše pretvorili u maslac.
  3. Kad je tikva pečena, ogulite je i nasjeckajte na veće komade. Ubacite je u sjeckalicu i usitnite u pire.
  4. U loncu zagrijte malo ulja pa stavite dinstati sitno sjeckani luk i češnjak te svinjetinu narezanu na kockice. Kad luk postane staklast, a svinjetina promijeni boju, dodajte pola žličice mljevene crvene paprike (slatke ili ljute, po želji) i dvije žlice maslaca od kikirikija. Promiješajte i dinstajte još pola minute, a zatim ulijte 100 ml suhog bijelog vina i dinstajte još 2 minute.
  5. Na kraju dodajte pire od muškatne tikve i 500 ml goveđeg temeljca. Poklopite lonac i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri. Ako vam se tijekom kuhanja saft previše reducira i zgusne, možete ga razrijediti temeljcem. Ako vam ostane rijedak, zgusnite ga dodavanjem pirea od tikve ili na klasičan način - dodavanjem brašna razmućenog u malo vode.
  6. Saft poslužite uz rižu, tjesteninu ili njoke. Kod serviranja ga možete posuti cijelim kikirikijem, kockicama pečene tikve i nasjeckanim peršinom.