Ručak za 20 minuta: Topla salata s lećom i šunkom

2015

Sastojci

  • 140 g smeđe leće (suhe)
  • 200 g šunke
  • 130 g sjeckanog celera
  • 130 g sjeckanog luka
  • 120 ml kiselog vrhnja ili milerama
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 2 žlice Dijon senfa
  • 2 žlice mlijeka
  • 1/4 žličice papra
  • 1 žličica sjeckanog svježeg timijana
8 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Ručak za 20 minuta: Topla salata s lećom i šunkom

Poslužena topla, ova salata od leće je iznimno ukusna i zdrava te jednostavna za pripremu. 'Pojačajte' je delikatesnom šunkom ili čak prepečenom slaninom za intenzivniji okus.

Leća je mahunarka koja ne sadrži zasićene masnoće kao ni štetni kolesterol, a odličan je izvor proteina, topivih i netopivih vlakana. Bogata je vitaminom B i željezom.

Za razliku od drugih mahunarki poput slanutka, leća se ne mora namakati prije kuhanja, brzo se priprema stoga je dobar izbor za brzi ručak.

U kombinaciji s delikatesnom šunkom blagog okusa, leća čini osnovu ove odlične i zasitne tople salate koja će okrijepiti želudac nakon bogate blagdanske trpeze.

salata-s-lecom-i-sunkom-detalj

Priprema:

U visoki lonac stavite leću i ulijte toliko vode da doseže oko 5 centimetara iznad leće. Pustite da voda zakuha, poklopite lonac i smanjite vatru pa kuhajte oko 20 minuta dok leća nije mekana. Ocijedite je.

U velikoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje sa Dijon senfom, mlijekom, octom, timijanom i paprom. Dodajte skuhanu leću, šunku nasjeckanu na kockice, nasjeckani celer i luk pa sve sastojke dobro promiješajte. Odmah poslužite.

Celer možete zamijeniti svježim krastavcima ili zelenim tikvicama. Ako želite ‘pojačati’ salatu, možete dodati kuhani slanutak ili kockice kuhanog krumpira.

Vezani članci