×
×
Samoborski kotleti: Najpoznatiji svinjski odresci
Iz tave

Samoborski kotleti: Najpoznatiji svinjski odresci

Samobor je poslužio kao inspiracija za poznati hrvatski kotlet. Zbog svojeg okusa i jednostavnosti pripreme, omiljen je na svačijem stolu – već generacijama.

Samoborski kotleti domišljat su način pripreme kotleta, krmenadla. Polaganim pečenjem, gotovo kuhanjem, izbjegne se suhoća mesa, koja se, kad su kotleti u pitanju, kod većine načina pripreme, nerijetko zalomi. Tako pripremljeni privlačni su čak i onima poput mene, koji ih zbog manjka sočnosti izbjegavaju.

Mogu se pripremiti u široj, nižoj tavi ili posudi s poklopcem na štednjaku, ali ja ih u pravilu pripremam u pećnici, u pekaču s poklopcem i svaki put dobijem kao putar mekano i sočno meso.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak s kostima

Priprema:

  1. Kotlete posolite i popaprite, pa ih s obje strane lagano uvaljajte u brašno. Zagrijte masnoću u tavi na štednjaku ili isto učinite u pekaču u pećnici zagrijanoj na 220 °C. Na vrelu masnoću oprezno spustite kotlete i dopustite da se blago zapeku i da se stvori korica.
  2. Na štednjaku to učinite u otvorenoj tavi, u pećnici u nepoklopljenom pekaču. Imate li kotleta više nego mjesta u odabranoj posudi, učinite to u dva navrata.
  3. Za to vrijeme sitno nasjeckajte i pomiješajte češnjak i peršin. Kotlete koji su dobili koricu izvadite iz posude, pa podlijte vinom i lagano promiješajte i postružite svu karameliziranu masnoću i zapečeno brašno. Vratite kotlete u posudu sa zapečenom stranom prema gore i pospite ih pripremljenim češnjakom i peršinom.
  4. Podlijte sa nešto temeljca, poklopite, pa nastavite kuhati na laganoj vatri, a u pećnici peći na 220 °C, idućih 20-ak minuta do pola sata, ovisno o količini kotleta koje pripremate, uz povremeno protresanje ili po potrebi zamjenu mjesta kotleta u posudi, ako ste ih zbog poslagali u dva sloja.
  5. Pred kraj pečenja u pećnici ostavite ih po želji da se kratko peku nepokriveni i dobiju boju, ali pazite da vam uslijed toga ne zagori češnjak kojim su posuti.
  6. Kotlete izvadite na topli tanjur, a u posudu dolijte nešto temeljca pa kratko prokuhajte, a dobivenim umakom prelijte kotlete. Isto napravite i kod pripreme u pećnici.
  7. Poslužite uz kuhani, pečeni ili restani krumpir i salatu po želji.