Za sve ukuse: Šarena dolma iz pećnice

2014

Sastojci

  • 70 dag mljevene junetine
  • 2 glavice luka
  • 1,5 kg rajčice
  • 1 tikvica
  • nekoliko blanširanih listova raštike
  • 10 manjih paprika
  • 1 šalicu (2 dcl) riže
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar, feferon
  • ulje
11 Kolovoz 2014, Komentari: Comments Off on Za sve ukuse: Šarena dolma iz pećnice

Šarena dolma zadovoljit će ukuse svih za stolom jer neki vole papriku, neki tikvice, a neki raštiku ili rajčicu. Napunite sve povrće ukusnom smjesom mljevenog mesa i riže, a za poseban okus dolmu pecite u pećnici.

Šteta je ne iskoristiti blagodati ljeta i ne napraviti ovo fino jelo koje je uobičajeno na meniju mnogih naših kućanstava. Dolma je povrće punjeno smjesom mljevenog mesa i riže, a možete puniti sve što volite: tikvice, paprike, rajčice, listove raštike, luk, patlidžan…

Ovako pripremljena u pećnici, dolma dobije potpuno drugu notu u odnosu na onu pripremljenu na klasičan način, kuhanjem u loncu. Šarena dolma će zadovoljiti ukuse svih vaših ukućana jer neki vole papriku, neki tikvicu, neki raštiku, a mi kuharice volimo im ugađati.

Za dolmu možete upotrijebiti integralnu rižu ili staviti bulgur, a poslužiti je možete s pire krumpirom ili s malo kiselog vrhnja.

sarena-dolma-detalj

Napunite rajčicu, list raštike, papriku i tikvicu.

Priprema:

Isjeckati luk, mrkvu, dodati sredinu nekoliko rajčica koje ćete puniti, isjeckani češnjak, peršin, rižu i meso. Posoliti, popapriti, dodati žlicu ulja i malo (oko 0.5 dcl) vruće vode i sve dobro izmiješati i ostaviti na stranu dok pripremate paprike, tikvice, i ostalo što ćete puniti.

Paprike očistite, a tikvicu ogulite, izrežite na kolutove dužine oko 5-6 cm, i potpuno očistite od sjemenki. Pripremite rajčice tako da im odsiječete vrh, izdubite ih, a tu pulpu stavite u smjesu mesa za punjenje.

Mesnim nadjevom punite povrće, složite u tepsiju, po vrhu pospite još žlicu, dvije ulja te sve zalijte ostatkom rajčice koju prethodno ogulite, sameljite i posolite. Ako volite ljuto, rajčicama dodajte svježu ljutu papriku – feferon.

Na tako posložene dolme dodajte još malo vruće vode da paprike ‘ogreznu’. Po želji možete u dolmu dodati i malo sitno narezane pancete. Stavite u vruću pećnicu i kuhajte oko sat – sat i pol na temperaturi 210°C. Temperatura treba biti tolika da dolma lagano vrije.

Pred kraj kuhanja po želji razmutite 1 žlicu brašna u malo vode, dodajte 1 žlicu koncentrata rajčice i sve skupa prelijte preko dolme u tepsiji. Kuhajte još par minuta i poslužite kako najviše volite.

Snježana Tomić, autorica gastro bloga Vrtaljica

Vezani članci