×
×
9 savjeta za pripremu mesa s vinom
Mesne lekcije

9 savjeta za pripremu mesa s vinom

Vino i meso se vole ne samo kad su na istom stolu, u tanjuru i čaši, nego kad se zajedno nađu i u istom loncu!

“Volim kuhati s vinom, a ponekad ga čak dodam i u jelo koje kuham.” poznata je izreka slavne kuharice Julije Child, a jedan od njenih najpoznatijih recepata je Boeuf Bourguignon, odnosno junetina pripremljena u vinu.

Kuhanje s vinom je odličan izgovor za otvaranje boce vina prije samog obroka, a vino jelu daje posebnu aromu i dubinu okusa te svojevrsni dodir elegancije.

Iako se vino u kulinarstvu koristi već stoljećima, velik broj ljudi oklijeva kad ga treba dodati u gulaš, juhu ili marinadu. Kako bismo vas ohrabrili i potaknuli da kuhate s vinom, točnije stavljate ga u jelo, pripremili smo vam par savjeta.

1. Nemojte kuhati s vinom kojeg ne biste pili

Kod odabira vina za kuhanje koristite se jednostavnim principom – ako nije dovoljno dobro za piće, onda nije dovoljno dobro ni za kuhanje! Na tržištu postoje specijalizirana “vina za kuhanje” prepuna aditiva i soli što zasigurno neće obogatiti okus vašeg jela stoga ih izbjegavajte.

Odaberite kvalitetno i ne preskupo vino, a ono vrhunsko poslužite uz jelo.

2. Ne miješajte tekućine

Ako jelu tijekom kuhanja dodajete različite tekućine, nemojte ih miješati s vinom. Pustite da vino u potpunosti ispari prije nego u gulaš dodate, recimo, temeljac. U suprotnom se vino neće skuhati, odnosno alkohol neće ispariti i jelo neće imati tako dobru aromu koju priželjkujete.

3. Pročitajte recept prije kuhanja

Kažu da je dobra priprema pola posla. Prije nego krenete kuhati, dobro proučite recept i potrebne sastojke. Nije isto ako trebate jednu bocu ili jednu čašu vina, trebate li koristiti slatko ili suho vino, bijelo ili crno.

Unaprijed pripremite sastojke i to će vam olakšati i ubrzati proces kuhanja.

4. Dodajte vino na početku

Vino se treba kuhati, ili slikovito rečeno ‘krčkati’, s ostalim sastojcima u jelu prilikom čega se reducira i daje jelu koncentriranu kiselkasto slatku aromu. Vinu treba vremena da otpusti svoju aromu zbog čega se preporuča dodati ga jelu vrlo rano tijekom kuhanja, nikako pred kraj.

5. Poboljšajte okus piletini i ribi

Znamo da se crno vino odlično sljubljuje s crvenim mesom, ali što je s ribom i piletinom?

Vino može popraviti neutralan okus ribe i piletine te osigurati da se meso ne isuši tijekom pripreme. Prelijte ribu s malo vina i stavite je peći zamotanu u foliju, dok je vino preporučljivo dodati piletini dok se polako dinsta. Aromu ovih izvora proteina obogatit će lagana i suha bijela vina te sherry.

6. Pripazite na omjer kiseline u jelu

Vino sadrži šećere, kiseline i tanine. Svi ovi sastojci se osjete u jelu stoga pripazite na balans okusa. Ako recept za neko jelo sadrži kiseline poput limunovog soka ili octa, onda svakako smanjite njihovu količinu imajući na umu kiselinu koju će jelu dati vino tijekom kuhanja.

7. Crno vino je stvoreno za marinade

U crnom vinu se najčešće marinira crveno meso, osobito divljač. Alkohol i kiseline omekšavaju meso i ujedno ga aromatiziraju. Okus mesa varira ovisno o vrsti vina koje odaberete.

Ako želite intenzivniji i puniji okus, koristite Shiraz ili Zinfandel, a za nešto lakše arome odaberite i laganije crno vino poput Pinot Noira.

8. Sljubljivanje vina i jela

Osnovni princip sljubljivanja vina i jela je prilično jednostavan – svijetla vina najbolje pašu uz jela delikatnog i nježnijeg okusa dok crna vina idu uz ‘teža’ jela jačih aroma.

Kod pripreme bijelog mesa poput piletine ili ribe, koristite bijela ili rose vina, dok za pripremu crvenog mesa poput junetine ili divljači posegnite za bocom jačeg crnog vina.

9. Vino ne ide u svako jelo

Vino dodajte jelu samo onda kad ono doista može doprinijeti poboljšanju arome tog jela. Nemojte ga koristiti da ‘zamaskirate’ loš okus neke namirnice već da istaknete i pojačate aromu jela. Također pazite na količine – premalo vina neće značajno promijeniti aromu dok previše vina može preuzeti okus jela što također nije poželjno.