MIT izumio senzor koji određuje svježinu mesa

2015
19 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za MIT izumio senzor koji određuje svježinu mesa

Etikete s rokom trajanja i tehnike prepoznavanja svježine mesa, kao što su njegova boja i miris, uskoro bi mogli zamijeniti senzori koji prepoznaju je li neko meso pokvareno.

Kemičari sa sveučilišta MIT izumili su prenosivi senzor koji otkriva prisustvo plinova u pokvarenom mesu te na taj način određuje je li neki komad mesa svjež i siguran za konzumaciju.

Mikrosenzori detektiraju plinove

Senzor se sastoji od kemijski modificiranih karbonskih nanocjevčica koji se mogu integrirati u ambalažu svježeg mesa te dati točniju informaciju o svježini mesa nego što daje rok trajanja otisnut na etiketi pakiranja, kaže Timothy Swager, profesor kemije na MIT-u.

mit-senzor-za-svjezinu-mesa

Senzor detektira amine koje ispušta pokvareno meso. (Foto: Sophie Liu)

Senzori su doista minijaturni, veličine 25×8 milimetara i dokle god su u neposrednoj blizini mesa, mogu detektirati plinove koje to meso ispušta.

Pomoć protiv trovanja hranom

Profesor Swager dodaje kako bi ovaj senzor mogao uvelike pomoći smanjenju bacanja hrane. “Čini se kako ljudi neprestano bacaju hranu koja vrlo vjerojatno nije pokvarena. Zamislite da vas frižider može upozoriti kako imate komad mesa koji sutradan trebate pripremiti inače će se pokvariti!”

Senzor bi se koristio za sve namirnice i mogao bi imati veliku ulogu u prevenciji trovanja hranom.

Ova tehnologija se razvijala zadnjih 25 godina s fokusom na hranu u zadnjih 10 godina. Iako već postoji nekoliko različitih senzora za otkrivanje svježine hrane, MIT kemičari naglašavaju kako je njihov senzor najmanji, najjeftiniji i najjednostavniji za proizvodnju i upotrebu.

Očekuje se kako će senzor uskoro biti dostupan i za komercijalnu upotrebu.

Vezani članci