Sinjski arambašići: Sarma na "alkarski" način

2018

Sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g ribanog kupusa
  • 600 g junećeg vrata
  • 300 g svinjetine
  • 100 g suhe bijele slanine
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 goveđa kost
  • suho svinjsko meso
  • 2 veće glavice luka
  • 5-6 češnja češnjaka
  • peršinov list
  • sol, papar
  • 2-3 žličice ribane limunove korice
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 2 tučena klinčića
  • 1 lovorov list
  • par zrna papra
  • voda ili goveđi temeljac
  • po želji žlica koncentrata rajčice
19 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Sinjski arambašići: Sarma na “alkarski” način

Sinjski arambašići tradicionalno su jelo Cetinske krajine. Specifičnosti u načinu pripreme osigurale su im mjesto na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kao i sve druge inačice sarmi, i sinjski arambašići ili arambaši su preuzeti od Turaka. Vremenom jelo postaje simbol otpora sinjskog puka protiv Turaka, što se zadržalo i u samom imenu.

Tijesno poslagane sarmice u glinenim posudama, djelovale su poput vojnika, hajduka, otkud je izveden i naziv arambaša, harambaša – hajdučki zapovjednik, vođa čete alkara.

Ono što arambašiće čini sarmom, kiseli je kupus i način motanja. Za razliku od klasične sarme, arambaši ne sadrže rižu. Meso se tradicionalno sitno sjecka, a ne melje.

Dodaju se začini potpuno netipični za klasičnu sarmu, poput limunove korice, cimeta, klinčića i muškatnog oraščića. Neizostavan dodatak je goveđa kost i suho svinjsko meso, a po želji se dodaje i sudžuk.

Probudite u sebi hajduka u kuhinji, pa ovih blagdana umjesto klasične sarme, dajte priliku ovom specifičnom jelu.

sinjski-arambasici-02

Priprema:

Meso sitno nasjeckajte. Isto napravite i sa slaninom pa uz sitno sjeckani češnjak i peršin, napravite pešt. Luk vrlo sitno nasjeckajte. Meso posolite i popaprite, dodajte luk i sve navedene začine, osim lovora i bibera pa sve zajedno pomiješajte s pripremljenim peštom.

Pokrijte i ostavite da odstoji, najbolje preko noći da začini dođu do izražaja.

Listove kiselog kupusa pripremite kao za sarmu, odstranite tvrdi dio i motajte sarmice. Slažite ih u posudu, na dnu koje ste složili red sjeckanog kupusa ili položite nekoliko cijelih listova kupusa.

U sredinu stavite goveđu kost i žlicu svinjske masti. Kad ste sve sarme složili, između dodajte suhog svinjskog mesa, po želji sudžuk i koncentrat rajčice. Ostatak kupusa nasjeckajte, pa pokrijte sarme, a zatim zalijte vodom ili goveđim temeljcem i kuhajte poklopljeno, na umjerenoj vatri, povremeno protresajući posudu, otprilike 3 sata.

Radite li veću količinu arambaša, slažite ih u dva reda, a između svakog reda dodajte sjeckani kupus.

Umjesto na štednjaku, arambašiće možete u zatvorenoj glinenoj posudi spraviti i u pećnici, na 150°C, sat i pol do dva sata.

Vezani članci