×
×
Sinjski arambaši: Sarma na “alkarski” način
Recepti

Sinjski arambaši: Sarma na “alkarski” način

Sinjski arambaši tradicionalno su jelo Cetinske krajine. Specifičnosti u načinu pripreme osigurale su im mjesto na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kao i sve druge inačice sarmi, i sinjski arambašići ili arambaši su preuzeti od Turaka. Vremenom jelo postaje simbol otpora sinjskog puka protiv Turaka, što se zadržalo i u samom imenu.

Tijesno poslagane sarmice u glinenim posudama, djelovale su poput vojnika, hajduka, otkud je izveden i naziv arambaša, harambaša – hajdučki zapovjednik, vođa čete alkara.

Ono što arambašiće čini sarmom, kiseli je kupus i način motanja. Za razliku od klasične sarme, arambaši ne sadrže rižu. Meso se tradicionalno sitno sjecka, a ne melje.

Dodaju se začini potpuno netipični za klasičnu sarmu, poput limunove korice, cimeta, klinčića i muškatnog oraščića. Neizostavan dodatak je goveđa kost i suho svinjsko meso, a po želji se dodaje i sudžuk.

Probudite u sebi hajduka u kuhinji, pa ovih blagdana umjesto klasične sarme, dajte priliku ovom specifičnom jelu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći vrat

Priprema:

  1. Meso sitno nasjeckajte. Isto napravite i sa slaninom pa uz sitno sjeckani češnjak i peršin, napravite pešt. Luk vrlo sitno nasjeckajte. Meso posolite i popaprite, dodajte luk i sve navedene začine, osim lovora i papra pa sve pomiješajte s pripremljenim peštom. Pokrijte i ostavite da odstoji, najbolje preko noći da začini dođu do izražaja.
  2. Listove kiselog kupusa pripremite kao za sarmu, odstranite tvrdi dio i motajte sarmice. Slažite ih u posudu, na dnu koje ste složili red sjeckanog kupusa ili položite nekoliko cijelih listova kupusa.
  3. U sredinu stavite goveđu kost i žlicu svinjske masti. Kad ste sve sarme složili, između dodajte suhog svinjskog mesa, po želji sudžuk i koncentrat rajčice. Ostatak kupusa nasjeckajte, pa pokrijte sarme, a zatim zalijte vodom ili goveđim temeljcem i kuhajte poklopljeno, na umjerenoj vatri, povremeno protresajući posudu, otprilike 3 sata.
  4. Radite li veću količinu arambaša, slažite ih u dva reda, a između svakog reda dodajte sjeckani kupus.
  5. Umjesto na štednjaku, arambašiće možete u zatvorenoj glinenoj posudi spraviti i u pećnici, na 150 °C, sat i pol do dva sata.