Slanina - tako dobra da su je jeli i na Mjesecu!

2014
Volim meso Volim meso

14 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Slanina – tako dobra da su je jeli i na Mjesecu!

O slijetanju na Mjesec se zna valjda apsolutno sve, ali jeste li se ikad upitali što su slavni astronauti jeli, umorni od šetnje?

Nakon što je Neil Armstrong izgovorio poznatu rečenicu ‘Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski skok za čovječanstvo’, a Edwin ‘Buzz’ Aldrin prošetao Mjesečevom površinom, astronauti su sjeli u modul i pojeli svoj prvi obrok na Mjesecu, koji se, vjerovali ili ne, sastojao od – slanine.

Apollo 11 bila je najslavnija misija svemirskog programa Apollo i prva je imala zadatak sletjeti na površinu Mjeseca. Mjesečev modul sletio je na površinu Mjeseca na područje Mora mira 20.7.1969. godine, a sad znamo i još jedan detalj misije.

Prema Amy Shira Teitel, autorici bloga Vintage Space, prvi obrok na Mjesecu sastojao se od kockica slanine, breskvi, šećernih keksa, soka od ananasa i grejpa te kave.

Autorica navodi kako je slanina oduvijek prisutna u Američkom svemirskom programu, od samih Apollo početaka, odnosno Gemini misija.

Hrana na svemirskim misijama nikad nije bila glamurozna, no kreiranju menija posvećivalo jako puno pažnje, s obzirom na hranjivost namirnica, kaloričnost, uravnoteženost hranjivih tvari, apsorbcije i na kraju – ukus pojedinog astronauta koji su ipak morali biti sretni s onim što jedu.

Jela na svemirskoj letjelici morala su biti zdrava i pakirana u mala, vakuumirana pakiranja kako ne bi zauzela previše mjesta. Prije svake misije, astronauti su birali svoja najdraža jela i prema njihovim željama kreirali su se dnevni meniji koji su sadržavali oko 2500 kalorija.

Predviđena su 4 različita jela za doručak, ručak i večeru koja su se izmjenjivala tijekom leta tako da su se jela ponavljala. Jedna od namirnica u programu su bile već spomenute kockice slanine koju su svi astronauti obožavali.

Walt Cunningham, astronaut prve svemirske letjelice Apollo 7, komentirao je tijekom doručka kako je ‘sreća pakiranje kockica slanine na deseti dan’ (misije koja je trajala 11 dana, op.a.).

Neil Armstrong je imao 8 pakiranja slanine, a dva od četiri doručka su se sastojala od kanadske slanine.

NASA je sve do 2002. godine zadržala slaninu na svom ‘svemirskom meniju’ no danas je na Međunarodnim svemirskim postajama (ISS) slaninu neslavno zamijenila dehidrirana kobasica.

(Foto via Smithsonian)

Vezani članci