Sočne lazanje s piletinom Florentine i sirom

2015

Sastojci

  • 600 g pilećih prsa
  • 100 g dimljene pancete
  • 20 g češnjaka
  • 75 g maslaca
  • 350 g mozzarella sira
  • 90 g parmezana
  • 80 g svježeg špinata
  • 9 listova za lazanje
  • 1 l svježeg mlijeka
  • 1 kokošja kocka za juhu
  • 3 - 5 žlica brašna
  • sol, papar
  • origano
21 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Sočne lazanje s piletinom Florentine i sirom

Slojevi ovih savršeno kremastih lazanja skrivaju kockice piletine, listove špinata i obilne količine nekoliko vrsta sira - sve zbog čega će vam ove lazanje vrlo lako postati omiljene.

Priprema hrane à la Florentine je još jedan od svjetski poznatih stilova talijanske gastronomije.

Potječe iz talijanske regije Firence, a označava neku vrstu mesa (najčešće ribu ili perad) posluženu na špinatu uz Mornay umak koji je zapravo standardni bešamel umak obogaćen parmezanom.

Današnjim jelom radimo fuziju piletine à la Florentine i talijanskog hit jela – lazanja.

Rezultat ovog spoja su najkremastije lazanje koje ćete ikada probati! Savršene su kao ‘hrana za utjehu’ ili jelo koje ćete servirati zaljubljenicima u sir.

Zbog količine sira koja se nalazi u ovom jelu, najzabavnije i najukusnije ih je odmah poslužiti nakon vađenja iz pećnice, dok je sir još vruć i rastezljiv.

Jednom kada probate napraviti ove lazanje, vjerujem da će vrlo brzo postati hit i biti često hvaljeno jelo među vašim ukućanima.

lazanje-piletina-florentine-detaljPriprema:

Pileća prsta stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Kuhajte ih oko 20 minuta. Kad ih zarežete, njihova unutrašnjost ne bi smjela biti roza boje. Narežite ih na kockice.

Potom napravite Mornay umak. U duboku tavu, u kojoj ste prethodno prepržili 100 grama dimljene pancete, stavite 20 grama (5 režnjeva) protisnutog češnjaka i 75 grama maslaca. Prije pripreme umaka možete tavu očistiti od masnoće koju je ispustila panceta, ali ja sam je namjerno ostavio kako bi masnoća dodatno obogatila umak svojom aromom.

U dodatnom loncu stavite grijati litru mlijeka u koju ste ubacili jednu kokošju kocku za juhu.

Na otopljeni maslac i češnjak koji se počeo dinstati, dodajte tri jušne žlice brašna te ga lagano počnite miješati kuhačom, kao da radite zapršku. Ako vam se čini da ima previše maslaca, po potrebi dodajte još malo brašna. Dobivenu smjesu pržite oko pola minute pazeći da ne zagori pa joj postupno dolijevajte kipuće mlijeko.

Dok dodavate mlijeko, važno je da umak miješate brzo i bez prestanka kako vam se ne bi stvorile grudice. Dodajte soli i papra po svom ukusu i kuhajte umak dodatnih 10-15 minuta, tj. dok se ne zgusne poput krem juhe.

Umak maknite s vatre i u njega umiješajte 40 grama ribanog parmezana.

Za ovu količinu namirnica, koristio sam pekač veličine 25×18 cm.

Dno pekača premažite s malo Mornay umaka pa posložite tjesteninu za lazanje (meni su stala taman 3 lista). Gornji dio tjestenine obilno namažite umakom, a preko njega rasporedite pola količine kuhanih pilećih prsa nasjeckanih na kockice te malo sušenog origana.

Preko piletine naribajte trećinu mozzarella sira i posipajte s oko 15 grama ribanog parmezana. Preko sira posložite oprane listove svježeg špinata u željenoj količini, a preko špinata posipajte trećinu nasjeckane pržene pancete.

Zatim dodajte drugi red tjestenine za lazanje i ponovite cijeli postupak s preostalim namirnicama.

Na vrh stavite zadnji sloj tjestenine za lazanje. Obilno ih premažite umakom i preko svega posipajte zadnje komade mozzarelle i parmezana te zadnje komadiće pancete.

Lazanje pecite na 190 stupnjeva oko 20-25 minuta ili dok ne vidite da je sir na vrhu počeo dobivati zlatnu boju.

Poslužite ih odmah i uživajte u jelu. Dobar tek!

Vezani članci