Špageti s mesnim okruglicama u umaku od rajčice

2013

Sastojci

  • ZA OKRUGLICE:
  • 400 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 luk (nasjeckan)
  • 1 režanj češnjaka (usitnjen)
  • 50 g krušnih mrvica
  • 25 g ribanog parmezana
  • sol i papar
  • peršin
  • 1 jaje
  • maslinovo ulje
  • ZA UMAK:
  • maslinovo ulje
  • 1 luk (nasjeckan)
  • 1 režanj češnjaka (usitnjen)
  • 2 konzerve pelata (800g)
  • 1-2 žličice smeđeg šećera
  • 120 ml bijelog vina
  • OSTALO:
  • 500 g špageta (ili tjestenine po izboru)
  • parmezan i svježi peršin za posipanje
5 Srpanj 2013, Komentari: Comments Off on Špageti s mesnim okruglicama u umaku od rajčice

Mesne okruglice u umaku od rajčica su tradicionalna nedjeljna večera u većini talijanskih domova. Ako nemate 'svoju' verziju ovog jela, svakako isprobajte ovaj brz i jednostavan recept.

Mesne okruglice možete napraviti u većoj količini pa ih zamrznuti i imati ‘pri ruci’ kao gotovo jelo za one dane kad nemate previše vremena za kuhanje.

spageti-s-mesnim-okruglicama-detalj

Priprema:

U mljeveno meso zamiješajte sjeckani luk i češnjak, krušne mrvice, parmezan i sjeckani peršin. Dodajte cijelo jaje i začinite solju i paprom. Smjesu miješajte rukama dok se sastojci ne povežu.

Vlažnim rukama oblikujte manje mesne okruglice, posložite ih na tanjur i ostavite pola sata na hladnom. Nakon toga ih pecite na nauljenoj tavi dok ne posmeđe.

Zagrijte dublju tavu te na ulju prepržite luk i češnjak dok nisu lagano zlatne boje. Pojačajte vatru i ulijte vino. Kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola, a potom umiješajte pelate, malo vode i šećer. Začinite solju i paprom. Kuhajte oko 15 minuta dok rajčice ne omekšaju.

U umak dodajte pečene mesne okruglice te kuhajte sve zajedno još 10 – 15 minuta.

S mesnim okruglicama u umaku od rajčice se slažu bucatini (šuplji špageti) posuti parmezanom i sjeckanim peršinom.

Vezani članci