Vruće kamenje za zimsko roštiljanje

2013
16 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Vruće kamenje za zimsko roštiljanje

Paljenje vatre i stavljanje mesa na žar crvenim je, debelim i podvučenim slovima zapisano u DNK svakog muškarca. Zimi je prehladno za roštiljanje na otvorenom pa muškarci tu drevnu potrebu zadovoljavaju na razne druge načine.

Kuhanje na vrućem kamenu popularna je metoda ‘roštiljanja’ u kući. Iako je esencija roštilja dim koji kod vrućeg kamenja nije toliko prisutan, ideja je poprilično slična – ispecite meso na ‘otvorenoj vatri’. SteakStones je popularni brend ‘vrućeg kamenja’  koji koristi razne veličine lava kamenja. U kombinaciji s postoljem od drveta bambusa na kojemu se servira, služi za pečenje mesa.

Princip je jednostavan – visokokvalitetni lava kamen se zagrijava u pećnici ili na roštilju (osim zimi) po pola sata na temperaturi od 350 stupnjeva, a potom se (oprezno!) stavlja na postolje od bambusa.

Kamen zadržava toplinu do 30 minuta što je dovoljno da za svakog vašeg gosta ispečete odrezak, rebarca pa čak i krumpir, ako je nužno. Prednost pripreme mesa na lava kamenu je u ‘suhoj’ toplini kamena koja zatvara pore mesa i zadržava njegove sokove i okus (točnije – pokreće Maillardovu reakciju). Za ovakvu pripremu mesa nije potrebno ulje niti masnoće, što SteakStones svrstava u kategoriju zdravog oblika pripreme hrane.

steak-stones-small

Postoji nekoliko vrsta bambusovih pladnjeva – kombinacija s tanjurom za prilog i/ili posudicama za umake ili tanjurom za pečenje krumpira. Ako vam na večeru dolazi više gostiju, svakako je bolje odabrati ‘vulgaris’ verziju – široki lava kamen na pladnju, bez dodataka.

Cijene setova ovise o veličini lava kamena te ‘kompliciranosti’ seta, kreću se u rasponu od 450 – 770 kuna, a mogu se nabaviti na službenoj stranici britanskog proizvođača SteakStones.

Za više detalja pogledajte video:

 

Vezani članci