Stevo Karapandža: Velika kuharica velikog majstora

2013
11 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Stevo Karapandža: Velika kuharica velikog majstora

Stevu Karapandžu ne treba previše predstavljati. Njegova TV emisija 'Male tajne velikih majstora kuhinje' preteča je TV kulinarstva u kojem danas caruje Gordon Ramsay. Nedavno je predstavio novu kuharicu 'Kreativna kuhinja'.

Više od 40 godina iskustva ‘za štednjakom’, od čega 20-ak godina u svjetskim restoranima, a ponajviše u vlastitom restoranu u Švicarskoj, rezultirali su novom kuharicom ‘Kreativna kuhinja’ koju je Stevo Karapandža našoj publici predstavio tijekom sajma knjiga Interliber.

Samog Karapandžu ne treba posebno najavljivati. Dovoljno je prisjetiti se njegove emisije ‘Male tajne velikih majstora kuhinje’ po čemu ga generacije ovdašnjih ljudi pamti i koja se gledala poput ‘svete mise’. Stevo je među prvima izgradio imidž TV kuhara kojemu se vjeruje i kojeg se obožava. Slavu kakvu danas imaju Gordon Ramsay i Jamie Oliver, Karapandža je okusio tijekom svoje karijere. Njegovi su se recepti među prvima vjerno i detaljno zapisivali u bilježnice, gledajući u TV.

Te su bilježnice danas vjerojatno žućkaste i pomalo derutne od silnog listanja, a i prošla su desetljeća otkako je Karapandža kraljevao domaćim TV eterom, uz bok s Oliverom Mlakarom i ranije Ivom Serdarom. Pisanje kuharica Karapandži nije stran pojam pa ih tako u svojoj kulinarskoj povijesti ima nekoliko. Mi smo za vas odabrali recept iz jedne od njegovih prvih kuharica i ‘prepisali’ vam Stevine svinjske kotlete s pečenim jabukama.

KreativnaKuhinja_web

Karapandža je proveo 20 godina u vlastitom restoranu u Švicarskoj. Kako je izjavio za brojne domaće medije, njegova je nova kuharica globalna jer su mu bile dostupne namirnice i začini iz cijelog svijeta. Izjavio je kako su mu gosti bili zahtijevni, ali da se uvijek držao onoga po čemu je najpoznatiji – cuisine simple – odnosno jednostavna jela.

U novoj kuharici ‘Kreativna kuhinja’ donosi 285 prokušanih i biranih recepata prilagođenih današnjem ‘brzom’ vremenu. Svi recepti, kaže Karapandža, mogu se pripremiti brzo i bez previše komplikacija, ali su kombinacije neobičnih i neočekivanih okusa te koje iznenađuju i osvajaju nepce i osjetila.

Kuharica je podijeljena u devet poglavlja, od juha, salata, hladnih i toplih predjela do jela od ribe, mesa, peradi i divljači. Tu su, naravno, i slastice. Karapandža u kuharici precizno otkriva jednostavne načine za pripremu salata, toplih i hladnih predjela, juha, mesa, divljači… Među brojnim jelima su varivo s ječmom, vinom i šafranom, teletina s umakom od parmenzana i origana, pire s mirisnim začinima, pileći bataci s kukuruzom, lignje s maslinama i rajčicama i sl.

Vezani članci